0

В ойната продължава да взима своите жертви, а артисти по цял свят изразяват подкрепата си към Украйна с графити, портрети, колажи и арт инсталации.

У нас в поле за изява се превърна Паметникът на Съветската армия, който броени дни след началото на военните действия бе обсипан с надписи „Окупатори“, „Убийци“, „Слава на Украйна“. В редица държави обаче както улични артисти, така и художници казват „Не“ на войната със своите произведения. „Телеграф“ събра снимки на някои от най-интересните творби, които се разпространяват в социалните мрежи и събират хиляди споделяния и коментари.

Гилзи

Произведението на украинската художничка Дария Марченко е наречено „Лицето на войната“. То представлява портрет на руския президент Владимир Путин, „нарисуван“ с 5000 гилзи.

.

 .

Знаков

Този невероятен портрет на украинския президент Володимир Зеленски е дело на художника Лу Хенрикес. Той се превърна в знаков, след като хиляди потребители на социалните мрежи го използват като снимка на профилите си, за да покажат своята подкрепа за Украйна.

.

 .

Шапка

В Глазгоу жена създаде плетена на една кука „опаковка“ в цветовете на украинското знаме за емблематичната шапка конус на херцога на Уелингтън.

.

 .

Депеш мод

Емблематичната банда „Депеш мод“ също показа подкрепата си към Украйна с колаж на корицата на албума си A Broken Frame (Счупена рамка), като постави украинското знаме в ръцете на жената. Автор на колажа е Люк Ламбърт.

.

 .

Графити

Графити артисти в цял свят рисуват в подкрепа на Украйна по фасадите на сгради. Един от най-известните колажи е този, в който Зеленски е нарисуван като Хари Потър, а Путин като Волдемор.

.

 .