0

Е динствената изцяло съхранена оперна творба на композитора Клаудио Монтеверди „Орфей“ ще прозвучи на родна сцена в изпълнение на оригинално барокови инструменти, това ще стане в рамките на започващия в Стара Загора на 27 ноември 47-и фестивал на оперното и балетното изкуство. Постановката ще бъде реализирана от трупата на Нова белградска опера.

Фестът, който се провежда за пръв път преди половин век в Града на липите ще бъде открит с нова постановка на неоромантичната опера на  съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер „Сиси – душата на императрицата“. Събитието се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, под патронажа на австрийския посланик е нас  Роланд Хаузер и със съдействието на музикално-продуцентска къща „ Холендер-Калкис“- Виена, уточни артистичният директор на операта в Стара Загора Веселина Кацарова.

Кацарова  припомни, че през изминалите вече 5 десетилетия във ФОБ са участвали Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова, Николай Гюзелев, Веселина Кацарова, Стефка Минева, Христина Ангелакова и мн. др звезди.

Веднъж на пет години (1974, 1979, 1984 и 1989) в рамките на фестивала се е  провеждал и национален преглед на оперните театри, на който са били отличавани  най-добрите автори, трупи, постановъчни екипи и изпълнители.

В програмата на 47-то издание са включени малко познатата опера на Хендел „Алчина“ , съвместна продукция на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и музикален и художествен частен университет – Виена; „Норма” на варненската опера, „Лебедово езеро“ в изпълнение на старозагорските балетисти и с участието на солистите от Мариинския театър Татяна Ткаченко и Иван

На финала , който е на 9 декември, предстоящото  председателство на България на Съвета на ЕС ще бъде отбелязано с бетховеновата „ Девета симфония“ в изпълнение на Софийска филхармония, филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и хора на старозагорската опера под диригентството на Найден Тодоров. Солисти ще бъдат Беса Лугичи – сопран, Мирослава Йорданова – мецосопран, Ивайло Михайлов – тенор и Ивайло Джуров – бас.