0

К оафьор шашна всички, като се потопи при -7 градуса в река Ерма край Трън. Габровецът Димитър Халачев, който работи в столичен салон за подстрижки, е сред най-запалените моржове у нас.

„-7 градуса се усеща като -15… Емоцията е неповторима. Мнозина наричат Трън – Българския Сибир. Именно тук през 1947 г. е измерена най-ниската температура – минус 38,3 градуса по Целзий“, разказа Димитър.

Димитър се запалил по моржуването преди повече от 20 години. През всичкото това време той правел различни експерименти, за да изпитва организма си и така до днес, когато без проблем скача в ледените води на река Ерма. Според него заради моржуването той е здрав и не боледува. Казва, че с подобни видеа не търси известност, а по-скоро се забавлява. „Повечето хора, като ме видят, направо се стъписват, почват да се кръстят и се питат дали съм наред. Мислят ме за луд. А на мен ми харесва това. Моят съвет към всички е, ако решат да моржуват да го правят постепенно, така че организмът да свиква“, съветва Халачев. „Ако всеки ден си вземат по веднъж студен душ, хората няма да се разболяват и така организмът им ще свикне. Убеждението ми е, че трябва да сме близо до природата. Студът е единственият начин да се спасиш от него, дава началото и на екстремното ми хоби, което се е превърнало в начин на живот“, казва още той.

След Габрово той заминава за София, а преди време е работил и в Шотландия, където също е практикувал нестандартното си хоби. „Потапянето в ледена вода е един от най-добрите и природосъобразни методи за създаване на силен имунитет. Този метод сваля нивата на кръвната захар и ако се практикува редовно, я задържа в добри стойности. Същевременно то пълни мускулната тъкан с обогатена на кръв кислород. Някои психиатри дори го препоръчват като средство за прогонване на депресиите“, коментират привърженици на моржуването.