0

Крейтос е герой в хак-енд-слаш феномена God Of War. Пуснат на пазара през 2005 г., франчайзът е продал над 21 милиона копия, а популярността прекрачва вселената на гейминга – има издадени 2 романа, серия комикси и цял музикален албум (Blood and Metal) посветен на Бога на Войната.

Крейтос е спартанският военокомандващ, превърнал се в бог, антигерой и протагонист в поредицата God Of War. “Ръцете на смъртта не успяха да ме победят. Сестрите на съдбата не успяха да ме спрат. Няма да видиш края на този ден. Аз ще си отмъстя“, с тези думи Крейтос обещава смърт на Зевс, който го е предал.

Крейтос е син на Зевс и Калисто, простосмъртна жена, която го отглежда след като жената на бога на светкавиците Хера, която е бясна заради поредното извънбрачно дете на мъжа си, заповядва екзекуция на Крейтос, но Зевс го спасява.

След време, когато Крейтос е пораснал, на Зевс започват дасе явяват видения, че един от синовете, който е белязан със знаци по тялотоси, ще го свали от трона на Олимп. Зевс изпраща Арес и Атина да намерят сина и да го убият, но вместо Крейтос, Арес взема последната глътка въздух на брат му, Деймос, който има специфични белези по лицето. Крейтос си прави същите белези, за да не забрави никога брат си и жертвата му.

След като се издига в йерархията на спартанската военна машина, Крейтос се жени за Лисандра, която го дарява с дъщеря на име Калиопа.

В битка с варварина Алрик, спартанците са победени и отчаяният Крейтос моли Арес за помощ. Богът на войната унищожава варварите, но Крейтос е негов слуга, който трябва да сее разруха и смърт в името на Арес. Преди поредната атака на поредното селище, Крейтос премества Лисандра и Калиопа в далечен храм, за да ги предпази от кръвопролития. След като единственото оцеляло от селището е храмът му, Крейтос е предупреден от жена оракъл, че ако влезне в храма ще се случи нещо ужасно с него. Все още следващ заповедите на Арес, Крейтос избива всички в храма. Измежду жертвите на остриетата са Лисандра и Калиопа, семейството му. Арес ги е преместил в храма, за да види дали Крейтос ще се справи с теста – след като сам е убил семейството си, Крейтос вече е загърбил всичко човешко и се е превърнал в бог, според Арес. Жената проклина Крейтос да носи прахта на починалите си близки по тялото си и вече е известен като „Призракът на Спарта“.

По-късно става ясно, че Арес е помогнал на Крейтос, за да може да свали Зевс от Олимп и така Арес да стане най-велик сред боговеге. А Крейтос като полубог може да се опълчи на боговоте, на които е забранено нда водят война един срещу друг.

Следващите 10 години Крейтос служи на Боговете на Олимп, като се надява така да изкупи греховете си. Когато му се открива възможност да убие Арес чрез Китията на Пандора, той не се колебая и миг. След като убива Бога на Войната, боговете на Олимп прощават на Крейтос, но кошмарите му не спират. Осъзнавайки, че боговете няма да спазят обещанието си да го съюдят със семейството му, той се хвърля от една скала. Атина го спасява и му предлага да е новият Бог на Войната. Крейтос приема. 

Крейтос не може да се подчини на другите богове, които не харесват жаждата му за кръв и война. Намесвайки се в битка на страната на своите спартанци, Атина, някога дала божествени сили на Крейтос, сега му ги отнема. После се оказва, че Зевс, а не Атина е отнел силите на спартанеца. След като Зевс предлага вечно поданичество в замяна на живот, Крейтос отказва и е убит от най-силния бог на Олимп. Пропадайки в света на мъртвите, Гайа, един от главните титани, победени от Боговете на Олимп във Великата война. Тя му предлага съюз, за да унищожат Олимп. Втората игра от поредицата завършва с Крейтос и титаните, катерещи се към боговете. Крейтос заявява: „Зевс, динът ти се завърна, нося разрушението на Олимп!“.

Крейтос убива Зевс след дълга и изтощителна схватка. Това е става с помощта на Кутията на Пандора, но когато я отваря в нея няма нещо. След като е убил Зевс, Крейтос осъзнава, благодарение на Атина, която му казва, че в кутията е била Надеждата, че той е отворил кутията при битката си с Арес. Благодарение на надеждата и на това, че сам си е простил миналото, Крейтос отключва истинскити си сили. God of War III завършва като Крейтос се промушва сам с Меч на Олимн, за да даде Надеждата на хората, Атина казва, че те няма да знаят какво да я правят, надеждата трябвало да е при боговете. Тя изважда меча от Крейтос, но по-късно на геймъра е показана кървава диря, започваща от мястото, където е бил Крейтос към ръба на Егейските скали. Така завършва God of War III и се слага край на връзката с Древна Гърция, може би най-великата история в модерния гейминг.