0

Н ай-накрая петък, 13-ти може наистина да се окаже фатален ден на унищожението. И това да се случи през април 2029 г. - датата, на която се очаква астероидът 99942 Апофис да удари Земята и да предизвика Армагедон.

Най-накрая петък, 13-ти може наистина да се окаже фатален ден на унищожението. И това да се случи през април 2029 г. - датата, на която се очаква астероидът 99942 Апофис да удари Земята и да предизвика Армагедон.

Око

На 13 април 2029 г. астероидът Апофис ще бъде в повече от опасна близост до нашата планета. В най-добрия вариант той ще се вижда с невъоръжено око, преминавайки (и помитайки голяма част) през спътниците и орбиталните станции, а в най-кошмарния връхлита на планетата ни и съсипва цивилизацията веднъж и завинаги.

Проблемът на астрономите е обаче, че още не могат да изчислят точно движението на Апофис и едва ли не всеки месец коригират някои от детайлите. Още се спори дали астероидът убиец ще връхлети Земята или Луната. Но най-големите спорове са дали изобщо ще нацели нашата планета или нейния естествен спътник. Има учени, които твърдят, че всъщност астероидът ще бъде най-близо да Земята през 2036 г. Затова учени от Европа, Америка, Китай и Япония вече работят съвсем сериозно за начините по унищожаването на космическото чудовище, което е по-дълго от височината на Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк (където Конг Конг се катереше в едноименния филм) и на Айфеловата кула в Париж.

Според най-вероятните сметки, Апофис идва през 2029 г. със скорост около 7,42 км в секунда. Астероидът е с диаметър около 450 м. Спори се дали на 13 април 2029 г. ще приближи Земята на 38,4 км или на 36,8 км, като някои от най-песимистичните прогнози са за още по-голяма близост, облизвайки спътници и космически станции. За справка – геостационарната орбита, на която са разположени повеченто спътници, е на 35,768 км.

Конспирация

Астролози смятат, че Апофис при всички положения ще окаже негативно въздействие върху хората независимо дали ще “оближе” спътниците им, дали ще връхлети Земята или просто ще ни се размине. Датата 13. 04. 2029 по принцип носи много негативи, казват нумеролози.

Според градени от сега теории, Апофис, ако нацели Земята, ще има много по-изпепеляващи последствия за човечеството от Тунгуския метеорит. Очаква се при евентуално падане той да засегне големи части от Русия, Китай, Монголия, двете Америки и Африка. Други пък сравняват негово евентуално падане с това на астероида, който е избил динозаврите.

Сериал

99942 Апофис (известен и с временното си означение 2004 MN4) е астероид, чиято орбита преминава близо до Земята. Кръстен е на зло древноегипетско божество. Открилите го астрономи обаче били фенове на сериала „Старгейт“, където Апофис няколко сезона е главният злодей и все заплашва да унищожи нашата планета, ако я намери къде се подвизава в космическото пространство.

Откриването на астероида през 2004 г. предизвиква тревоги. Допълнителни наблюдения подобряват прогнозите, но все още като най-вероятна остава възможност за сблъсък при близкото преминаване на 13 април 2029 г., петък. Шансовете за това се изчисляват на 1 към 233 000. В случай че се стигне до сблъсък, относително малкият размер на Апофис би довел до локална, а не глобална катастрофа, твърдят някои учени.

Астероидът е открит от Рой Тъкър, Дейвид Толен и Фабрицио Бернарди на 19 юни 2004 г.