0

Е стествено, че французите не са измислили панирането на филийки, но точно заради френската кухня те навлизат като неотменна част на съвременната кулинария. На много западни езици пържените филийки се наричат френски тост. Но пък настъпва и интересен въпрос у нас: „Какво ще ви севират във Варна, ако си поръчате джиджи папа?“, като правилният отговор е: „пържени филийки“. Ппредполага се, че названието идва от разговорното „джиджано папане“ в смисъл на „готино хапване“. Ето няколко рецепти и идеи по темата за панираните филийки, видени в gotvach.bg.

Джиджи папа Продукти: 4 яйца; 4 с.л. брашно; 1/2 кофичка кисело мляко; 1/2 к.л. сода бикарбонат; филийки сух хляб; сладко по желание; Приготвяне: Разбиват се яйцата, като постепенно се добавя брашното при непрекъснато бъркане. След това се слага киселото мляко плюс содата. Трябва да се получи смес по-гъста от боза. Филийките се потапят в сместа и се пържат с нагорещена мазнина. По желание се поднасят със сладко.

Със салам Продукти: 200 г телешки салам; 3 яйца; 80 г мазнина; 40 г брашно; 3-4 с.л. прясно мляко, може и вода; филии бял хляб; Приготвяне: Разбийте добре яйцата с 1 с.л. мляко или вода. Намажете със сместа филиите по-стар бял хляб. Върху всяка филия закрепете с клечки за зъби кръгче салам. Към останалата от намазването яйчна смес добавете брашното и останалото мляко. Потапяйте филийките в тази смес и с помощта на вилица и нож ги слагайте да се пържат в сгорещена мазнина. Поднесете пържените филийки със салам топли, като отстраните клечките

Със сметана и корнфлейкс Продукти: около 10-12 филии; 150 мл сметана за готвене; 5 яйца; 150-200 г натурален корнфлейкс; 50 г масло; Приготвяне: Разбийте яйцата със сметаната. Натрошете корнфлейкса на ситно. В тиган сгорещете олио и добавете маслото. Вземете една филия хляб и я потопете в яйчената смес. Отцедете и потопете в натрошения корнфлейкс. Изпържете от двете страни до златисто. Извадете и оставете да се отцедят върху кухненска хартия. Така панирайте и останалите филии хляб. Сервирайте ги поръсени с пудра захар, за гарниране използвайте различни видове сладко и кисело мляко.

По варненски Продукти: 1 хляб; 3/4 ч.ч. брашно; 4 яйца; 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко; 250 г масло; 1/2 ч.л. сода; 1/2 ч.л. сол; 1/2 ч.ч. пудра захар; Приготвяне: Правим смес с гъстотата на боза, като първо разбиваме яйцата в дълбок съд и към тях прибавяме брашното (чрез ръсене), прясното мляко (на струйка), содата за хляб и солта. Вземаме филийка хляб (дебела около 1 см) и я потапяме в сместа от двете страни, след което я изпържваме в разтопеното масло до зачервяване. Готовите пържени филийки се поръсват с пудра захар.

Козуначени Продукти: 8 филии твърд козунак; 4 с.л. сладко - от кайсии или друго по желание; 2 яйца; 1 ч.ч. прясно мляко; 2 с.л. кристална захар; 2 с.л. пудра захар; 60 г краве масло; Приготвяне: Намажете филиите козунак от едната страна с конфитюр и ги слепете 2 по 2. Разбийте яйцата, прясното мляко и захарта и потопете двойните филии в тази смес. Козуначените филийки се пържат в сгорещено масло от двете страна. Поднасят се поръсени с пудра захар. Да ви е сладко!