0

И лятно, и зимно е време за парфето с малини, идеално за десерт или просто за похапване на нещо фино и сладко. Съветът е да се използват замразени малини, а кората от лайм дава прекрасен цитрусов вкус. Още на bonapeti.bg.

Парфе с малини

Продукти:

500 г замразени малини

100 г захар

1 пръчка канела

3/4 пакетче желатин

За парфето:

3 яйца

150 мл прясно мляко мляко

150 мл животинска сметана + още за гарниране

100 г захар + 1 с. л.

1 пакетче желатин

2 с.л. нишесте

кората от 1 лайм

Приготвяне:

Няколко по-здрави малини се заделят. Останалите се кипват със захарта, канелата и малко вода. След това канелата се отстранява и сместа се пюрира. Прецежда се много добре, като малка част се запазва за крема. Към малините на тънка струя се прибавя предварително накиснатият и след това разтопен желатин. Сместа се налива в наклонени чаши. Слагат се и целите малини. Оставя се да се желира. Яйцата се разделят, жълтъците се разбиват с нишестето и половината захар. Млякото и сметаната се кипват. Наливат се към жълтъците. Разбърква се и се слага на огъня. Готви се до сгъстяване.

След това се прибавя настърганата кора от лайм и леко се охлажда.

Охладеният крем се разбива. Белтъците също се разбиват. Малко по малко към тях се налива горещ сироп, приготвен от останалата захар и 50 мл вода. Желатинът се накисва, след това се разтопява и малко по малко се налива към разбития крем.

Добавят се и запазеният малинов сок и белтъците, като внимателно се разбърква. Сместа се сипва в чашите при желираните малини и се оставя да стегне. Гарнира се със сметана, разбита с 1 с.л. захар.