0

Н а matekitchen.com може да се намерят идеи какво да сготвим с бяла риба за вечеря – подходящи предложения както за топлите месеци, така и за друго време.

По средиземноморски

Продукти:

4 филета бяла риба

200 г спанак

2 домата

4 стръка пресен лук

2 стръка пресен чесън

200 г маслини каламон (или каламата)

200 г сирене

1 ч.л. риган

8 с.л. зехтин

1 кутия аншоа

За маринатата:

150 мл бяло вино

3 с.л. зехтин

лимонов сок на вкус

черен пипер на вкус

Приготвяне:

Разбъркайте продуктите за маринатата и мариновайте почистените, измити и подсушени рибни филета за около половин час. Вземете по едно парче алуминиево фолио за всяко рибно филе и ги намажете с малко зехтин. Върху тях подредете листата спанак, нарязаните на филийки домати и нарязаните на ситно лук и чесън. Сложете отгоре маринованите рибни филета, по едно филенце аншоа и кубчетата сирене. Поръсете с подправките, ригана и още малко зехтин. Отстрани подредете маслините и загънете като пакетче. Сложете пакетите в тава и печете около 20-25 минути при температура 200 градуса или докато рибата е готова. Сервирайте със зелена салата. Подхождат също картофи и зеленчуци на грил.

В бутер тесто

Продукти:

500 г бутер тесто

500 г бяла риба

100 г майонеза

1 яйце

2-3 картофа

5-6 кисели краставички

3-4 стръка магданоз

черен пипер на вкус

Приготвяне:

Обелете картофите, нарежете ги на дребно и ги сварете. Отцедете ги и ги прехвърлете в купа да поизстинат. Намачкайте ги с вилица и към тях прибавете нарязаните на кубчета краставички, майонезата и нарязаната на кубчета бяла риба. Подправете с черен пипер, разбъркайте и оставете плънката встрани. Разточете леко листа бутер тесто и надлъжно разпределете плънката в едната му половина. Разпределете я равномерно и прехлупете. Намажете краищата от вътрешната страна с разбито яйце. Намажете с яйце и отгоре. Прехвърлете така приготвения пакет в тава, покрита с хартия за печене. Притиснете краищата с вилица, направете няколко напречни разреза на тестото и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато се зачерви равномерно.

С горчица

Продукти:

500 г филе бяла риба

200 мл прясно мляко

50 г масло

3 яйца

3 с.л. брашно

2 с.л. горчица

сол на вкус

черен пипер на вкус

Приготвяне:

Нарежете филето на парчета, посолете и ги наредете в тава. Смесете разтопеното масло с горчицата и намажете с него рибата. Запечете я на 200 градуса за около 15 минути. През това време пригответе заливка от яйцата, брашното и прясното мляко. Овкусете със солта и черния пипер, залейте рибата и печете още 10 минути.

Крокети

Продукти:

1 кг филе бяла риба

2 яйца

3 филии хляб

1 глава лук

1 домат

4 скилидки чесън

2 стръка прясна мента

2-3 стръка магданоз

1 ч.л. риган

1 ч.л. сос уорчестър

2 с.л. зехтин

2 с.л. брашно

300 мл олио за пържене

сол на вкус

черен пипер на вкус

Приготвяне:

В голяма купа смесете нарязаната на малки парчета риба, накълцания стар хляб, настъргания лук, наситнения чесън, разбитите яйца, настъргания домат, ригана и свежите подправки. Добавете соса уорчестър, 2 с.л. зехтин и подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре и прибавете достатъчно брашно, за да се получи гладка и гъста консистенция. Затоплете мазнината в тиган. Гребвайте по 1 пълна лъжица от рибената смес и пържете на средна температура за 5-7 минути от всяка страна или до златисто-кафяв загар. Извадете крокетите върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина, и ги поднесете със сезонна салата или чеснов сос.