0

Е дин от най-популярните и обичани родни готвачи - Йоланта Делибозова-Йоли, пусна книгата „Празнични рецепти“, издание на „Сиела“, точно преди коледната и новогодишна суматоха в кухнята. Нейната най-голяма страст са виолончелото и музиката, но любовта й към изкуството се премества и в кухнята, където красивите й рецепти вдъхновяват хиляди хора онлайн. Йоли е авторка на един от най-известните кулинарни блогове в България и е звезда със собствено предаване в кулинарния канал 24Kitchen.

„Празнични рецепти“ (издание на „Сиела“) излиза с впечатляващите фотографии, дело на самата Йоли. В книгата са поместени над 100 идеи за вкусни, полезни и интересни ястия, които са подходящи за трапезата на някои от най-големите български празници като Бъдни вечер, Коледа, Великден, а също и за други поводи – например Свети Валентин или партита. В селекцията си Йоли е подбрала както добре познати ястия, които задължително присъстват във всяко празнично меню, така и алтернативни рецепти, които разпалват въображението и освежават кулинарните умения. От традиционна питка за Бъдни вечер до интригуваща рецепта за джин-сьомга с краставица и хрян, всяко едно от ястията на Йоли е поднесено с много вдъхновение и отдаденост. Тя насърчава всеки да се потопи в радостта от готвенето, да експериментира с нови вкусове, форми и съчетания и с щипка любов да превърне храната си в изкуство.

„Посвещавам тази книга на сина ми Цанко Делибозов. Той не пое по пътя на музиката, но се насочи към моята втора страст - кулинарното изкуство. Бях приятно изненадана от избора му и съм щастлива, че съм оставила „маята“ на това изкуство да шупне у него. И ето, дойде времето аз да се съветвам и уча от сина си. Какво по-голямо щастие за един родител?! Разговорите ни на кулинарни теми са винаги интересни, сочни, плътни и пълни с фантазии. Желая му цялото щастие на света! Неуморно да експериментира в кухнята, да се наслаждава на професията си, да си вярва и най-важното, да споделя тази любов с хората!“, пише самата Йоли в предговора на книгата.

Какаови звезди с кардамон Продукти: За около 30 бисквити: 1 яйце; 100 г захар; 1 с. л. мед; 40 г стопено масло; ванилия; 2–3 щипки сол; 1 с. л. какао; 1/2 ч. л. смлян кардамон; 1/4 ч. л. сода бикарбонат; 200 г брашно

Приготвяне: Разбийте заедно яйцето, захарта и меда. Прибавете маслото, ванилията и солта. Пресейте заедно какаото, кардамона, содата и брашното. Сипете ги към яйчената смес и объркайте на тесто. Дори и леко да лепне, не добавяйте повече брашно. Оставете тестото в хладилник за 1-2 часа. Загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор. Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 3–4 мм. Изрежете звезди с формички за сладки. Подредете бисквитите в тава, покрита с хартия за печене, и изпечете за около 20 минути. След като изстинат, украсете по желание.

Съвет: Броят на сладките зависи от големината на формите. Много са вкуснни и с други подправки – канела, карамфил, джинджифил или звезден анасон. Изпечете ги 1–2 седмици преди празниците и ги съхранявайте в кутия, за да могат ароматите да се споят и тестото да омекне.