0

Боб с наденица Продукти: 400 г боб; 400 г сурова (2 бр.) свинска наденица; 2 моркова; 1 глава лук; 1 червени + 1 зелена чушка; 1 домати; 2 ч.л. джоджен; 2 ч.л чубрица; сол; 50 мл олио; 2 ч.л. червен пипер; 2 ч.л. черен пипер или по-малко на вкус

За запръжката: 20 мл олио; 2 с.л. брашно; 1 с.л. червен пипер

Приготвяне: Бобът се измива. В тенджера се слага вода - около 3 литра. Добавят се малко олио и сол и се оставя да заври под капак. След като заври, се слага бобът. През това време морковите се обелват и се режат на кубчета. Чушките се почистват от семките и се режат на кубчета. Лукът се обелва и се реже на ситно. Наденицата се нарязва на парчета. Доматът се реже на кубчета. В дълбок тиган се сгорещява олиото и в него се запържват зеленчуците - без домата. След като омекнат, към тях се добавят наденицата и доматът и се оставят да се задушат хубаво. След което се слагат към боба, разбърква се, овкусява се с подправките и се оставя да къкри на слаб огън. Малко преди да го свалите от котлона, сгорещете олиото за запръжката и запържете в него брашното и червения пипер. Добавете запръжката към боба и гответе още 10-тина минути. Питие: Класиките са две – или наливно червено вино, или светла бира.