Продукти:

6 средно големи картофа

2–3 кг морска сол

200 г пушен бекон

200 г сирене чедър

100 г краве масло

1/2 ч.л. самардала

За сервиране:

300 г заквасена сметана

1 връзка пресен лук

Приготвяне:

Измийте картофите и ги сложете в тава, на дъното на която сте поръсили част от морската сол. Зарийте ги с останалата сол и печете в загрята на 160 градуса за 2–3 часа.

Настържете сиренето чедър. Нарежете бекона на кубчета и го сложете в студен тиган. Включете котлона и запържете бекона.

Извадете внимателно картофите и ги цепнете. Във всеки сложете от маслото и овкусете със самардала. Сложете и бекона и поръсете с настъргания чедър. Запечете ги в загрята на 180 градуса фурна до златисто – за 5–7 минути. (Пробвайте дали картофите са готови с шишче. Ако влиза лесно, значи са готови.)

Сервирайте със заквасена сметана и нарязан пресен лук.

Питие:

Тук бирата е особено подходяща, но освен светло към тези картофи идеално върви и тъмното пиво.