Продукти:
6 средно големи картофа
2–3 кг морска сол
200 г пушен бекон
200 г сирене чедър
100 г краве масло
1/2 ч.л. самардала
За сервиране:
300 г заквасена сметана
1 връзка пресен лук
Приготвяне:
Измийте картофите и ги сложете в тава, на дъното на която сте поръсили част от морската сол. Зарийте ги с останалата сол и печете в загрята на 160 градуса за 2–3 часа.
Настържете сиренето чедър. Нарежете бекона на кубчета и го сложете в студен тиган. Включете котлона и запържете бекона.
Извадете внимателно картофите и ги цепнете. Във всеки сложете от маслото и овкусете със самардала. Сложете и бекона и поръсете с настъргания чедър. Запечете ги в загрята на 180 градуса фурна до златисто – за 5–7 минути. (Пробвайте дали картофите са готови с шишче. Ако влиза лесно, значи са готови.)
Сервирайте със заквасена сметана и нарязан пресен лук.
Питие:
Тук бирата е особено подходяща, но освен светло към тези картофи идеално върви и тъмното пиво.