С тига да имате компот под ръка, по всяко време на годината може да приготвите апетитен десерт. Останалото е желание и достатъчно време, а обикновено сладкишите с компот стават доста бързо. И са лесни. Ето няколко идеи от gotvach.bg, останалото е въпрос на фантазия.

Обърнат сладкиш Продукти: 125 г масло; 1 буркан компот по избор; 1 и 1/2 ч.ч. брашно; 1 ч. ч. пудра захар; 3 яйца; 1 пакетче бакпулвер

Приготвяне: Разтопете маслото. Върху дъното на тавичката, в която ще се пече сладкишът, се сипва маслото и се нареждат отцедените плодове от компота. Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. Прибавете към тях брашното, в което е примесен бакпулверът. Разбъркайте леко сместа и изсипете върху наредените плодове. Сладкишът се пече в умерено загрята фурна до зачервяване. Обръща се върху голяма чиния и се залива със сиропа от компота.

Бадемов кейк с праскови Продукти: 1 компот праскови; 100 г масло; 100 г захар; 2 яйца; 1 ванилия; 200 г брашно; 2 с. л. (смлени) бадеми; 2 ч. л. бакпулвер; 30 г пудра захар

Приготвяне: Маслото, яйцата, захарта, ванилията, бадемите, брашното и бакпулвера се смесват и се замесва тесто. Разстила се в тава, покрита с хартия за печене. Прасковите се отцеждат от сока и половинките се разпределят върху тестото с изпъкналата част нагоре. Пече се 20 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. След като изстине, се поръсва с пудра захар.

Пасти Продукти: За блата: 4 яйца; 120 г захар; 60 мл прясно мляко; 60 мл олио; 180 г брашно; 1 бакпулвер; За крема: 500 г праскови от компот; 400 г кисело мляко; 250 г маскарпоне; 120 г захар; 18 г желатин; За сиропа: 200 мл сок от компот; 200 мл вода; 100 г захар; За украсата: 200 мл сметана за разбиване (студена); 50 г пудра захар; праскови; листенца мента

Приготвяне: С миксер разбийте яйцата и захарта на гъст крем. Добавете млякото, олиото и брашното, объркано с бакпулвера и ванилията. Разбийте до хомогенна смес. В тавичка с размер 35 на 25 см застелете хартия за печене и изсипете сместа. Изпечете блата в загрята фурна на 180 градуса около 30 минути или до суха клечка. Извадете готовия блат с хартията и го оставете да изстине.

Изсипете желатина в купичка, сипете вода да го покрие и оставете да набъбне. Набъбналия желатин разтворете в 100 мл топла вода. Извадете прасковите от сока и ги пасирайте на пюре. В друга купа разбийте маскарпонето, киселото мляко и захарта с телена бъркалка. Добавете пюрето от праскови и разбъркайте. Сипете желатина в сместа и отново разбъркайте. Ако кремът е рядък, го сложете за кратко в хладилника, като периодично го разбърквате. В малък съд сипете сока от праскови, водата, захарта и поставете на огъня. Щом заври и захарта се е разтворила, махнете от котлона. Ако количеството за сиропиране ви се вижда малко, може да добавите още вода или сок от компот.

Изстиналия блат разрежете на два блата и поставете единия в тавичката. С топлия, но не горещ сироп сиропирайте блата. Нанесете равномерно половината от крема и върху него поставете втория блат. Сиропирайте отново и нанесете останалия крем. Покрийте със стреч фолио и приберете в хладилник за 3-4 часа. След стягане разрежете на квадратчета и всяко квадратче на два триъгълника. Разбийте сметаната като накрая постепенно добавяте от пудрата захар. Украсете пастите с тънки резени праскова, сметана и листенца мента.

Желиран Продукти: 2 компота по желание - от малини, ягоди, череши; 4 пакетчета желатин; кръгли бисквити - шоколадови или ванилови по желание

Приготвяне: Разтворете желатина според указанията на опаковката, докато набъбне. Налейте в тенджерка сока от двата компота и добавете набъбналия желатин. Бъркайте, докато се разтопи, но без да завира. Сипете течността във форма за кекс и пуснете равномерно плодовете. Оставете да се охлади и отгоре внимателно наредете кръгли бисквитки, които не трябва да потъват. Оставете желирания компот в хладилник за няколко часа. След това формата се топва за кратко в гореща вода и се обръща върху поднос.

Мъфини Продукти: 2 ч. ч. бяло брашно, тип 500; 2/3 ч. ч. захар; 2/3 ч. ч. сок от компот от дюли; 2 яйца; 80 мл олио; 1 и 1/2 ч. ч. плодове дюли от компот; 1 ч.л. бакпулвер

Приготвяне: Изкарваме сока от компота, който сме прецедили на стайна температура. Изкарваме на стайна температура и яйцата. Слагаме захарта и яйцата в купа и ги разбиваме с миксер. Добавяме и олиото и разбиваме с миксера. Пресяваме брашното с бакпулвера. На части докато разбиваме слагаме и брашното докато стане еднородна жълта смес. Нарязваме парчетата дюли от компота на малки кубченца. Половината слагаме в сместа и разбъркваме с шпатула или лъжица. Слагаме книжни незалепващи формички в мъфините и изсипваме от сместта във всичките 12 броя. Другата половина от нарязаните плодове ги разпределяме отгоре, при печенето една част падат, други остават отгоре. Печем на 180 градуса в загрята фурна до готовност към 30 минути. Хапваме с кафенце.

Реване с кайсии Продукти: 5 яйца; 1 и 1/2 ч. ч. захар; 2 ч. ч. Брашно; 5 с. л. олио; 5 с. л. вода; почти 3 компота от кайсии

Приготвяне: Ползвайте една и съща големина чаши за продуктите, защото са различни грамажи. Хубаво е продуктите да са на стайна температура. Разбиваме хубаво захарта и яйцата, да не се чува захар да хрупа по дъното на купата. Прибавяме и брашното - постепенно и внимаваме да не стане прекалено гъсто. (На мен две чаши брашно са ми окей и все пак една идея по-рядко тесто, би било добре.) След брашното прибавям и супените лъжици олио и вода. По желание може да сложите ванилия, аз я пропуснах, но и сметнах, че кайсиите са достатъчно ароматни. Трябва да се получи нормално пандишпаново тесто. Отделяме кайсиите от сока на компота. В тавичка за печене, може би около 30 см, мажем с масло дъното на тавата, редим кайсиите, изсипваме сместа и печем сладкиша на 180 градуса до суха клечка. Вадим готовото реване и го оставяме да изстине. Когато се охлади, го обръщаме, за да е с плодовете отгоре, и заливаме със сиропа на два компота и малко повече. Оставяме да се охлади в хладилник и е готово за консумация. Може да се направи със всякакви плодове – въпрос на вкус - сливи, ягоди, праскови, ябълки, но с компот от кайсии става леко киселко.

Плодов кекс Продукти: 3 яйца; 1 компот ягоди или кайсии; 1 и 1/2 ч. ч. захар; 1/2 ч. ч. олио; 1 ч. л. сода; 2 ч. ч. брашно

Приготвяне: Счупваме яйцата в купа и добавяме захарта. Разбиваме с миксер до побеляване. След това добавяме плода от компота и само две супени лъжици от сока, разбиваме на по-слаби обороти и добавяме содата и олиото. Когато се разбърка добре, добавяме постепенно брашното, като бъркаме с дървена лъжица. Изсипваме в добре омазнена и набрашнена форма. Печем на 200 градуса около 30 минути. Пробваме с клечка за зъби дали е изпечен. По желание поръсваме кекса с пудра захар.

Поширани дюли Продукти: дюли от 2 компота; 200 мл червено вино; 4 с. л. мед; 1 с. л. кафява захар; 2 пръчки канела; 2-3 бр. карамфил; 1 ч. л. ванилия - концентрат; 2 шушулки кардамон; 1/2 портокал - кората; 200 мл прясно изцеден портокалов сок; 20 г масло; сладолед ванилия за гарниране

Приготвяне: В подходяща касерола смесваме виното, меда, захарта, портокаловия сок и ароматните съставки. Дюлите са термично обработени, затова времето на поширане е около 10 минути. Пошираме плодовете на слаба температура, като внимаваме да не нарушим целостта им. Отстраняваме ги от сиропа, а него прецеждаме и редуцираме на умерена температура до 100 мл. Дръпнете редукцията от котлона и прибавете лъжичка масло. Разбъркайте на гладък сос и оставете да се охлади. Поднесен с лъжичка ванилов сладолед или бита сметана.