Г ероинята на Катето Евро във филма „Оркестър без име“ много обичаше да повтаря, че ще изпълни песен, в която се пеее за морето, за любовта и за още нещо. В нашия случай имаме популярни рецепти, подходящи както за вечеря, така и за хапване по всяко друго време, особено на обед. Забелязани са на receptite.com.
Винен кебап Продукти: 1 кг свинско, телешко или говеждо месо от бута, шола или плешката; 1/2 ч.ч. (100 мл) мазнина; 4-5 глави (250 г) кромид лук; 1 (50 г) морков; 1/2 глава (30 г) целина; 1 с.л. (20 г) доматено пюре; 1 с.л. (10 г) брашно; 1 ч.л. (5 г) червен пипер; 1 ч.ч. (200 мл) вино - червено или бяло; 1-2 дафинови листа; 5-6 зърна черен пипер; сол; магданоз; Приготвяне: Месото се почиства от костите и се нарязва на малки парчета, след което се задушава в мазнината заедно със ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета целина и моркови. Когато месото и зеленчукът омекнат, се прибавят доматеното пюре, брашното и червеният пипер. Ястието се залива с бульона от костите (или гореща вода) и виното, посолява се и се оставя да ври на тих огън заедно с дафиновия лист и черния пипер. След свалянето му от огъня се поръсва със ситно нарязания магданоз. Сервира се с картофено пюре, сварен ориз или друга гарнитура. Питие: Каквото виното в манджата, такова и питието.
Пуешки руладини с бира Продукти: 8 пуешки филета; 1 глава лук; 2-3 скилиди чесън; 1 морков; 100 г гъби; 2 кисели краставички; 8 листа от кисело зеле; черен пипер, червен пипер, сол; 200 мл бира; 70 мл зехтин или олио; Начин на приготвяне: Обезкостяват се бутчета и гърди и се оформят филетата. Начукват се леко с дървено чукче, за да станат тънки. Овкусяват се с червен и черен пипер. Задушават се на слаб огън накълцаните на ситно лук, чесън, моркови и гъби с малко зехтин или олио. Добавят се киселите краставички и се разбърква добре. Върху разстлан зелев лист се поставя овкусеното филе и се поръсва плънката. Завива се на руло и поставя в намазана тавичка. Приготвените рулца се поливат леко с мазнината, добавя се бирата и се слагат във фурната. Ястието се пече около 1 час при температура 200 градуса. Сервира се с гарнитура според сезона - задушени (пържени) картофи, задушени или пресни зеленчуци. По желание вместо зелев лист може да се ползва було от стомаха на яре, агне, теле. Може руладините да са без обвивка. В този случай се прикрепват с клечки за зъби, за да не се развият. Питие: Бяло вино – шардоне, пино блан, семийон.
Горещи бомби Продукти: 300 г кайма; 2 домата; 1 зелена чушка; 1 ч.л. червен пипер; 1 глава лук; 1 пресована скилидка чесън; сол; масло; 1 кг картофи; 2 яйца; галета; 1 ч.л. бял (черен) пипер; 1/3 ч.ч. прясно мляко; Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се задушава с маслото, прибавят се ситно нарязаните чушка и домат, червения пипер и чесъна. Добавя се каймата, солта и белия пипер. Задушават се докато остане на мазнина. Картофите се обелват, нарязват и сваряват в подсолена вода. Слага се бучка масло, прясното мляко и се намачкват на пюре. Всичко се оставя да се охлади за около час. После в шепа се разстила малко пюре (да покрие дланта), слагат се 1-2 лъжици от плънката и се завива от всички страни с него. С мокри ръце се оформя на топка, панира се в галета и яйце и се пържи в сгорещена мазнина. Отцеждат се върху салфетка. Поднася се върху зелена салата. Питие: Класиката тук е студена бира.
Задушен свински дроб по градинарски Продукти: 500 г свински черен дроб; 1/3 ч.ч. брашно; 1/3 ч.ч. олио; 2 глави лук; 2 моркови; 1 ч.л. червен пипер; 1 ч.ч. доматен сок; 1/2 ч.л. смлян черен пипер; 2 с.л. нарязан магданоз; сол; Приготвяне: Дробът се почиства, нарязва се на хапки, овалва се в брашното и се изпържва в олиото. След това се изважда, а в мазнината последователно се запържват лука и морковите. Поръсва се червения пипер, наливат се 2/3 ч.ч. топла вода, посолява се на вкус и се вари, докато кипне. Тогава се връща изпържения дроб, налива се доматения сок и се вари половин час. Ястието се поднася поръсено с черния пипер и нарязания на ситно магданоз. Питие: Тук важи рефренът от старата градска песен „червено вино снощи пих“.