0

П ролетта идва, а заедно с нея се завръща и желанието ни да изглеждаме възможно най-добре. Това е моментът, в който много хора решават да се подложат на диета, за да се вкарат във форма. Някои се подлагат на драстични хранителни режими, други предпочитат кратките детоксикиращи програми, а трети се отказват още преди да са опитали с мотива „не мога да спазвам диета“. Някъде в златната среда между всички тях се намира бързата диета „Пет към две“. Този режим е популяризиран от британския лекар и журналист Майкъл Мосли. Диетата се нарича 5:2, защото в пет дни от седмицата се храним нормално и хапваме каквото поискаме, а в останалите два се ограничаваме, като приемаме до 600 калории на ден. 

Групи

Тази диета е много подходяща за хората, които могат да се подлагат на драстичен хранителен режим. Причината е, че всяка седмица в два избрани дни спазващите я трябва почти да гладуват. От вас зависи дали това ще е в последователност или в началото и края на седмицата например. В същото време 5:2 е подходяща и за хората, които предпочитат кратките детокс режими. Причината е, че в тази диета всъщност се яде, което помага за по-продължително спазване на режима, без да имаме усещането, че се лишаваме. Ако сумарно съберем само двата дни от седмицата, в които се ограничаваме, то спокойно може да се каже, че диетата продължава от 10 до 20 дни. Общо обаче е добре да я спазваме най-малко един месец. Що се отнася до третата група хора, онези, които твърдят, че не могат да следват хранителен режим, „Пет към две“ е подходяща и за тях. Тук няма изисквания кои храни да консумирате или колко пъти на ден. Няма ги и обичайните за всяка диета ограничения. За да постигнете желания ефект обаче, трябва да сте наясно с основните принципи на режима.

Шок

Ползите от гладуването са много, а повечето от тях са и добре известни. Ето защо в диетата е залегнало строго ограничение в два дни от седмицата. По този начин се постига калориен шок, на който тялото бързо реагира, като изгаря мазнините. С ограниченото приемане на храна в организма през тези два дни тялото навлиза в режим на почивка и регенерация на клетъчно ниво. Освен това си почиват храносмилателната система и органите, свързани с нея. За да постигнете това, трябва да приемате максимум 500 калории в денонощието, ако сте жена, и 600 калории, ако сте мъж. Препоръчителните дни за почивка са понеделник и четвъртък. Как ще разпределите калорийния си пример в тези два дни зависи от вас. Можете да правите по три малки хранения – закуска, обяд и вечеря, или пък да пропускате закуската и да хапвате малко повече на обяд и вечер. За да не се чувствате много изтощени, опитайте се да се съсредоточите върху храни с високо съдържание на протеини, които ще ви накарат да се почувствате сити, без да консумирате твърде много калории. 

Ефект

За да постигнете максимален ефект от диетата, е добре да не компенсирате дните на гладно, като прекалявате в останалите дни. Старайте се да не надвишавате 2000 калории в тях, ако сте жена, или 2600, ако сте мъж. Разбира се, препоръчва се избягването на прекомерни количества въглехидрати – сладки и тестени изделия, пържено, полуфабрикати, както и на газирани и алкохолни напитки. Това обаче не означава, че те са забранени. Просто трябва да ги консумирате по-рядко и в разумни граници. Важното е да се храните умерено и здравословно, а също – да пиете много вода. Ако успеете да постигнете баланс между насладата и ограничението, тази диета ви гарантира най-малко 5 килограма надолу още през първия месец. В случай че имате здравословни проблеми, задължително се консултирайте с лекар, преди да се подложите на този хранителен режим. Ако обаче сте в добро здраве и се чувствате силни, това е идеалната диета за вас. Според автора й – д-р Майкъл Мозли, тя може да ви помогне не само да отслабнете, но и да живеете по-дълго. Лекарят е вегетарианец, затова в неговото меню присъстват основно зеленчуци, плодове, риба и морски дарове, бобови храни, мляко и млечни продукти. Шест седмици след като Мозли се е подложим на този режим той е преминал пълен медицински преглед. Според резултатите от него лекарят е загубил голяма част от мазнините в тялото си (около 25%). В допълнение към това е подобрил стойностите на кръвната си захар и нивата на холестерола. Изследователите на диетата твърдят, че тя може значително да забави и процеса на стареене. Не случайно мотото на диетата е „Яж 5 дни, ограничавай се 2 дни и живей по-дълго”.

Примерно меню за „гладните“ периоди

Вариант I

Закуска: 1 банан и 100 г кисело мляко
Обяд: пилешки гърди на скара и малко салата
Вечеря: зеленчукова супа

Вариант II

Закуска: 2 бъркани яйца
Обяд: салата 
Вечеря: задушени скариди

Вариант III

Закуска: 1 круша и 100 г извара
Обяд: сьомга с малко задушени зеленчуци 
Вечеря: 200 г яхния от грах или зелен фасул 

Вариант IV

Закуска: 1 варено яйце и чаша зелен чай
Обяд: задушен спанак
Вечеря: кюфтета от нахут и малко салата

Вариант V

Закуска: филийка пълнозърнест хляб и резен пуешка шунка
Обяд: 200 г леща
Вечеря: печена бяла риба по избор

Вариант VI

Закуска: шепа боровинки
Обяд: таратор
Вечеря: нетлъсто месо на скара или варено