0

Продукти: 2 ч.ч. бял боб; 1 глава лук; 1-2 моркова; 2-3 с.л. червен пипер; сол, черен пипер, олио; по желание: домат, чушка, наденица.

Приготвяне: Бобът се измива и се накисва в студена вода за една нощ. Измива се отново и на два пъти след завирането му се сменя водата. Ври до готовност с малко олио и не прекалено много вода. Ако е необходимо, се добавя по време на варенето и се бърка периодично, за да не загори. Готовият боб трябва да се е разварил добре и да има консистенция подобна на каша, а не на чорба. В отделен съд, в около 100 мл олио, се запържват ситно нарязаният кромид и нарязаният на ренде морков. Накрая се добавя червеният пипер. Пържи се за кратко при непрекъснато бъркане и се добавя при готовия боб. Разбърква се добре и се добавят сол и черен пипер. Бобът се сипва в голяма глинена тава или друг плитък глинен съд без капак. Отгоре се нареждат кръгчета домат, чушка или наденица. Намазняват се с малко олио и ястието се запича във фурната. Питие: Бирата е най-универсалното питие с или без наденица в манджата.