0

Поредицата за електронни спортове на „Монитор“ продължава с може би най-уважаваното заглавие от компютърния екран в нашата държава – поредицата Counter-Strike или съкратения вариант CS. Вечната битка на терористите и антитерористите, на единиците и двойките, дава слава на CS като една от най-играните игри, както и от професионални играчи, така и от кешуъл геймъри. Така например от 2008 година са продадени над 15 милиона копия от франчайза. Със своите над 19,5 милиона активни играчи по цял свят, Counter-Strike е една от най-известните онлайн игри. През 2002 г. има над 30 000 сървъра в Интернет. За хиляди българи това е видеоиграта на тяхното детство.

Counter-Strike е най-известната и успешна игра от FPS (First Person Shooter) жанра. В този вид игри акцентът е върху различни огнестрелни оръжия, пистолети, автомати, двуцевки и други, а престрелките се водят от първо лице, тоест играчът вижда развитието на бойното поле от очите на протагониста. Жанрът спада към другите шуутъри, като например от трето лице, където играчът гледа героя си отвисоко, а всичките игри, в които се стреля, спадат към екшън жанра. През 1999 г., с излизането на Doom и първия мод на Counter-Strike, жанрът се разраства и така FPS игрите са най-успешни през 21 век, а през 2016 г. игрите, подобни на Doom и Cs, са имали дял от 27% от всички игри, пуснати на пазара. Безспорно обаче CS е най-яркото и познато заглавие от шуутър подразделението както сред българските играчи, така и сред световните гейминг среди.    

В самата CS играчът к  онтролира или терористите, или контратерористие тоест специалните части на полицията. Те се различават доста въпреки че едните не са по-слаби от другите. Играта започва като се избира отбор, а след това един от читирите скина за всяка фракция. Терористичният отбор започва с Arctic Avengers, които са облечени в зимен камуфлаж с качулка, Elite Crew се отличават се с тъмнозелена риза, кафяви панталони и очила. Третият избор са Guerilla Warfare, които разполагат с пустинен камуфлаж и червена лента на главата. Последният вариант за терористите се нарича Phoenix Connection – те носят синя риза, сиви камуфлажни панталони и черна бандитска маска. На геймърски жаргон терористите са единици, а контра-терористите – двойки.

Анти-терористичният отбор (като цяло полицаите са облечени в синьо) започва с Gign-френският елитен отряд за борба с тероризма. Каските на този взвод имат стъклен визьор, който понякога блести от далеч. Вторият избор са Gsg-9 - немските специални части, които се отличават с каска в сив камуфлаж. Селекцията продължава със SAS - пехотинци от корпуса на британската армия. Те носят маска, която наподобява противогаз. Последният избор са Американските Тюлени. Освен каска, моделът на този ескадрон има прозрачна маска, приличаща на скиорски очила. Името в играта им е Seal Team 6.

Играта се развива чрез рундове като се печели или когато единият отбор е напълно екстерминиран, или когато е изпълнено специално условие – или бомбата на терористите да гръмне или полицаите да я обезвредят, или да се спасят заложниците и други.

Counter-Strike дава и много дълбочина на геймплея – има гейм модове, в които няма стреляне изобщо. На bunnyhop карти играчите трябва да скачат по определни платформи без да падат. Има и специални карти – Сърф например. Там основният елемент е плъзгането по стените на специално конструирани рампи с форма на триъгълна призма - аналогия със сърфист, който „е на върха на вълната“. В картата Ескорт на VIP целта е съвсем срещана в живия живот. В началото на всеки рунд случайно избран контра-терорист става VIP, който трябва да се добере жив до определена зона. Има и карти на пейнтбол, където мунициите са различни и не са смъртоносни. Има и режим на игра Бягство от затвора (Jail Break)- Ако си терорист-си преоблечен като затворник и започваш с нож, без огнестрелни оръжия. Целта е да убиеш полицаите и да вземеш оръжие, или да изпълняваш заповедите на случайно избран от тях SIMON, а ако си полицай да пазиш SIMON от затворниците или да убиваш неизпълнилите заповедта затворници.

Counter-Strike Global Offensive(известна още като CS:GO или CSGO) е най-новата, четвърта част от поредицата Counter-Strike на Valve, която използва най-новия Source engine. Тя излиза официално на 21 август 2012 г. и е налична за PC, Xbox 360, PlayStation 3, Macintosh и Linux. Играта е проектирана със замисъл да се хареса както на професионалните играчи, които се ядосват всеки път щом паднат убити, така и на casual геймъра, който просто си отпочива с малко CS.CSGO е уважила и българския геймър, защото играта е преведена на повече от 20 езика, като българския е един от тях.

Българската сцена освен, че е израстнала с играта, е спечелила и много от стотиците часове прекарани в свирепи онлайн битки. Най-новата игра от поредицата е Counter-Strike Global. Offensive, която излиза през 2012 г. и от тогава българските геймъри са спечелили над 38 милиона от участие в 2606 турнира, съобщи сайтът за следене на спечелени пари от електронни спортове esportsearnings.com.