0

Л икът на Апостола грейна на фасадата на варненско училище, след като световноизвестният художник Станислав Трифонов-Насимо завърши работата по стенописа върху фасадата на НУ „Васил Левски“ в квартал Аспарухово.

Ликът на Апостола грейна на фасадата на варненско училище, след като световноизвестният художник Станислав Трифонов-Насимо завърши работата по стенописа върху фасадата на НУ „Васил Левски“ в квартал Аспарухово.

Светослав Трифонов е направил подобен стенопис и в училище във Враца, откъдето тръгва идеята за изрисуване на портрета на Дякона и във Варна. Той бе поканен от инициативния комитет от родители и ръководството на училището да нарисува портрета на Апостола на фасадата на учебното заведение. 

Средствата за проекта са събрани за около месец, изцяло от дарения. Родители и граждани успяха да съберат нужната сума, а в края на миналата седмица художникът започна работа по изографисването. За целта Насимо използва вишка, вместо скеле, спрейове с различни цветове бои и таланта си. Разглежда се и идеята за реализирането и на други подобни проекти, при които да се изрисуват ликовете и на велики българи - патрони на варненските училища, като ръководството на общината и Общинския съвет ще проведат разговор за това с художника.