0

С изложба на маратонки , изработени от оризови люспи и тениски от кафеена утайка стартира в Стара Загора шестият фестивал на виното и  културното наследство „Августиада 2017“.

Изработените от биологични отпадъци предмети са част от семинара по биоикономика и живата лаборатория при берлинския институт Биоком, който е партньор при разработването на проекта Bio STEP, финансиран по програма Хоризонт 2020.

Щандовете на изложбата са подредени в регионалния исторически музей, където днес /събота/ ще бъде и официалното откриване на феста.

В него участие са заявили над 30 родни и задгранични винарни, като акцентът е върху малко познатите винени съкровища в южната ни съседка Гърция.Майстор-кулинари ще представят вкусотии и съвременни начини за производството йм, а за любителите на новите вина е предвиден тур в близкото село Змеево, където от няколко години е създадена бутикова изба, а едно от тамошните вина през 2014-а се окичи със златна награда.Часове преди официалното откриване на „Августиада 2017“ в залата на държавната опера – Стара Загора ще се проведе и конкурса за избор на царица на изложението. В надпреварата участват 20 кандидатки, една от тях ще се окичи със специално изработената от благородна стомана корана. Автор на короната е бизнесменът и управител на леярски завод в Града на липите инж. Славин Янакиев.

На финала на фестивала най-добрите вина ще получат награди-стилизирани монети от епохата на император Каракала.