0

Пет години след като бе поставен по инициатива на Ротари клуб в центъра на Стара Загора паметникът на птицата Феникс – символ на възкръсващия от пепелищата град  ще бъде изместен.

Мощна машина вече разруши бетонната каскада, предстои отлятата от бронз и месинг фигура да бъде вдигната с кран. Решението е част от стартиралия проект за обновяване на площадното пространство  на стойност близо 7 млн лв. Паметникът ще бъде преместен в западната част на ларгото, което ще бъде покрито с гранитни плочи, а вградени в тях фонтани ще разпръскват през лятото жегата. Местенето е съгласувано с автора на символа Красимир Зарков. На същото място ще бъде монтирани метални релефи , показващи устройството на древната Августа Траяна и  проекта на чешкия строителен техник Любор Байер за възстановяването на опожарения преди 139 години,  по време на Руско-турската освободителна война град.

270 дни ще продължат строително-ремонтните работи в съответствие с клаузите на обществената поръчка, която беше спечелена от ДЗЗД „Красива Стара Загора“-. Бургас , в който участват бургаското„Тийм инженеринг“ ЕООД и столичното БИАД -С“ ЕООД“ ЕООД.

Автори на проекта са младите старозагорски  архитекти Пламена Аврамова, Александър Бакърджиев и Велимир Георгиев .

По решение на местните старейшини в североизточната част на площада ще трябва да бъде вдигната 12-метрова фигура на хан Тервел.Владетелят, който е сред закрилниците на Европа ще бъде изобразен яхнал боен кон,проектът е дело на великотърновеца Борис Борисов.