0

Aстероид, по-голям от прочутата часовникова кула Биг Бен в Лондон, се размина със Земята. Небесното тяло, по-голямо от футболно игрище, прелетя край нашата планета в понеделник вечерта,съобщи американският вестник USA Today.

Според изчисленията на учените огромният астероид би причинил удар 1,5 пъти по-голям от най-голямото ядрено оръжие, тествано някога на земята. Въздействието на 1994 WR12 би било катастрофално. От НАСА изчисляват, че ако небесната скала удари земята, това ще предизвика експлозия, която се равнява на 77 мегатона тротил. За справка, Цар Бомба, най-мощната ядрена бомба, изпробвана някога на Земята, е еквивалентна на 57 мегатона тротил, според BBC. Астероидът, наречен 1994 WR12, е дълъг около 390 фута, което означава, че е малко по-голям от футболно игрище, сочат от лабораторията за реактивно движение на НАСА. За първи път е забелязан от астронома Каролин Шумейкър в обсерваторията Паломар в Калифорния през ноември 1994 г.

Астероидът WR12 от 1994 година премина на безопасно разстояние от нашата планета. Гигантската космическа скала отдавна се следи от учените в САЩ, съобщава Bristol Live. Астероидът е следен от системата за мониторинг Sentry и е бил в списъка с астероиди от Центъра за изследване на близки до Земята обекти на НАСА, за които наблюдателите смятат, че могат да ударят Земята през следващите 100 години. Астероидът беше изваден от този списък през 2016 година. За щастие той мина на 3,8 милиона мили покрай Земята. Небесната скала се очаква да прелети отново край нас на 25 ноември 2046 година.