0

У чени откриха и заснеха една от най-известните останки от корабокрушение 107 г., след като е потънала, предаде Би Би Си. „Ендюрънс“ - изгубеният кораб на изследователя на Антарктика сър Ърнест Шакълтън, е бил намерен през уикенда на дъното на морето Уедъл. 

Непокътнат

Корабът бил смазан от ледници и потънал през 1915 г., което принудило Шакълтън и неговите другари да се спасяват пеша и с малки лодки. Видеозапис от останките обаче показва, че „Ендюрънс“ е в забележително добро състояние.

Макар да е бил под 3000 метра вода повече от век, той изглежда сякаш е още през този ноемврийски ден, когато е потънал.

Дъските, от които е направен, все още се държат заедно, макар да са повредени, а надписът „Ендюрънс“ ясно се вижда на кърмата.

"Поразени сме от късмета си, че открихме и заснехме изображения на „Ендюрънс", заяви Менсън Баунд, директор на научноизследователската експедиция, цитиран от АФП.

Баунд изтъкна, че кадрите показват, че той е непокътнат и е "най-хубавият дървен потънал кораб", който е виждал. "Той е изправен, гордо вдигнат над морското дъно, непокътнат и в блестящо запазен вид. Това е крайъгълен камък в историята на полярните изследвания“.

На борда на кораба се вижда запазеният рул.

 На борда на кораба се вижда запазеният рул.
Endurance22

Експедиция

Дървеният кораб не е бил виждан, откакто е потънал в морето Уедъл през 1915 г. През февруари т. г. експедицията „Endurance22“ потегли от южноафриканското пристанище Кейптаун -  месец след 100-годишнината от смъртта на сър Ърнест Шакълтън, с мисията да открие кораба.

Д-р Джон Шиърс, ръководител на експедицията, заяви, че екипът му, придружен от историка Дан Сноу, е влязъл в "полярната история", като е завършил това, което той нарече "най-трудното търсене на корабокрушение в света".

"Проведохме и безпрецедентна образователна програма с излъчване на живо от борда, което позволи на новите поколения от цял свят да се запознаят с „Endurance22“ и да се вдъхновят от невероятните истории на полярните изследвания, както и от това какво могат да постигнат човешките същества и какви препятствия могат да преодолеят, когато работят заедно“, каза той.

История

Сър Ърнест Шакълтън е ирландски пътешественик, изследовател на Антарктика, ръководил три експедиции до Ледения континент. Той е в основата на период от историята, който по-късно става известен като Героичната епоха на антарктическите изследвания.

По време на експедицията "Нимрод" през 1907-1909 г. Шакълтън и неговите спътници установяват нов рекорд за най-далечна южна ширина - 88 градуса.

Следващата му експедиция - Имперската трансантарктическа експедиция (1914-1917 г.), се превръща в катастрофа, когато "Ендюрънс" попада в капана на ледовете.

Това принуждава 28-те мъже на борда да напуснат кораба. Екипажът успява да се спаси, като пуска спасителни лодки и достига близките острови, пътувайки през бурните океански вълни в продължение на 830 мили.

Шакълтън се връща в Антарктика за последен път през 1921 г., но умира от сърдечен удар на 5 януари 1922 г., докато корабът му е закотвен в Южна Джорджия.