0

Н ай-здравата лека кола в света е идвала в България над 90 пъти. Това става ясно от интервю на бившия й собственик, таксиметровия шофьор Григориос Сахинидис пред сайта greekcitytimes.com. Водачът разкрива, че е минал с дизеловия мерцедес над 4,6 млн. км, след като го докарва на собствен ход от Германия през 1980 г. Сахинидис купува колата втора употреба, след като първият собственик я е ползвал 4 години.

В периода до 2004 г. Сахинидис навърта милиони километри като таксиджия, а сред клиентите му са известни личности като премиера Костас Караманлис и германската футболна легенда Герд Мюлер. По време на конфликта в бивша Югославия шофьорът твърди, че стотици пъти прекарвал „хуманитарна помощ“ през границата за пострадалите от сблъсъците.

„Когато взех таксито, имаше малко мерцедеси, които се движеха в Гърция, докато аз имах предимството да говоря немски, тъй като живях в Германия 15 години - казва Сахинидис. - И така работих с туристически агенции, които ми изпращаха клиенти, за да ги транспортирам в рамките на Гърция, но и до околните страни. Прехвърлях бизнесмени в Скопие, Германия, Баня Лука, ходих осем пъти в Турция и повече от 90 пъти в България“, допълва още шофьорът.

През 2004 г. историята на легендарното возило стига до ушите на висшия мениджмънт на „Мерцедес“ в Щутгарт. Скоро човек от компанията се свързва със Сахинидис, който му споделя, че продължава да кара колата не защото толкова му харесва, а защото няма финансовата възможност да си купи нова. Така месец по-късно старият мерцедес е откаран към Германия, за да стане част от постоянната експозиция на музея на компанията като рекордьор по изминати километри. Сахинидис пък получава чисто нов „Мерцедес C200 CDI“.