0

Н е е тайна, че днес масово продуктите се правят така, че да ни служат вярно само до изтичане на гаранцията им. Това се отнася до почти всичко от по-евтините стоки за бита през електроуредите до автомобилите.

Не е тайна, че днес масово продуктите се правят така, че да ни служат вярно само до изтичане на гаранцията им. Това се отнася до почти всичко от по-евтините стоки за бита през електроуредите до автомобилите.

Причината всъщност е доста проста, колкото по-често нещо се разваля, толкова ще тичаме до магазина за ново. Това действие е подчинено на издигнатия в култ непрестанен икономически растеж, който на теория движи глобалния ни свят. И все пак колкото и фантастично да звучи днес все още има производители, които се опитват да дават „доживотна гаранция“ за стоките си. Т.е. ако нещо им се случи , клиентът има право на поправка или замяна на продукта с нов без много-много обяснения.

Импланти

Подобни гаранционни срокове вече се предлагат за редица продукти, свързани със здравето и естетичната хирургия. Швейцарската компания „Нобъл Биокеър“ (Noble Biocare) например гарантира, че ще замени безплатно всеки зъбен имплант, който не остане в костта на пациента. Подобна е политиката и на силиконовите импланти „Ментор“ (Mentor). Те гарантират, че ще подменят при дефекти силиконовите гърди на всяка жена. Ако се получи разкъсване в рамките на 10 години след операцията, пациентът също може да поиска финансова помощ за хирургически разходи, които не са покрити от застраховката.

Раници

Доста търсени в момента са раниците заради старта на учебната и университетската година. Продуктите на „ДжанСпорт“ (JanSport) обаче са известни в целия свят с това, че освен здрави, могат да бъдат лесно заменени или поправени при нужда. Разбира се, без пари. В доживотната гаранция попадат още торбите и саковете на бранда. При повреда ремонтът отнема от четири до шест седмици в зависимост от сезона.

С подобна маркетингова стратегия клиенти печели и базираната в Калифорния „Игъл Грийк“ (Eagle Creek). Тя произвежда от сакове до възглавници за самолети. Екологичната марка предлага уникална гаранция, наречена „без значение какво“. Така че ако нещо се случи с чантата, можете да я изпратите обратно на дадения адрес за рекламации, където ще ви бъде поправена в разумни срокове или направо заменена.

Фитил

Запалките „Зипо“ (Zippo) са станали пословични с качество и ретро стил, дължащи се на стоманата и традиционния им фитил. Компанията е основана през 1932 г. Емблематичният й лозунг е „Работи или го поправяме безплатно." Без значение колко стара или повредена е джобната ви запалка, можете да я изпратите до Zippo. Те незабавно ще я ремонтират или подменят, но имайте предвид, че тази гаранция се разпростира само върху истинските продукти. Защото фабрики в Китай бълват по 12 милиона ментета всяка година.

Кулинария

Вероятно 350 долара изглеждат много, но не и за феновете на кулинарията. Именно те са склонни да инвестират толкова за 5,5-литрова тенджера. „Льо Крьозе“ (Le Creuset). Френските чугунени съдове се славят с качество, с равномерно разпределяне на топлината и с това, че често надживяват собствениците си. „Дефектен съд за готвене се заменя безплатно, а ако вече не се произвежда, предлагаме продукт на еквивалента стойност“, обещават от уебсайта на Le Creuset. Все пак не можете просто да замените счупеното старо гювече на баба за по-нов модел. Защото има изискване да сте първоначалният собственик.

„Хардеко“ (от „Хардфорд Деним Ко“ - Hartford Denim Co) е сравнително нова компания от Кънектикът, САЩ, за производство на дънки. От 2010 година тя шие модели с по-груба обработка на плата. Интересно е, че те се произвеждат на ръка върху антични шевни машини, като се твърди, че панталоните са проектирани да издържат вечно. Естествените влакна стареят красиво с течение на време, но ако решите, че платът се е протъркал прекалено, то майсторите ще ви ги отремонтират безплатно. Моделите се търгуват около 280 долара.

Злоупотреба

Доста клиенти обаче не са подготвени за такъв тип услуга, защото са готови да злоупотребят с нея. Такъв е горчивият опит с бранда ЕлЕл Бийм (L.L.Beam), рекламиращ се като най-здравите обувки в света. Издръжливите модели от гума и кожа са ръчно шити във фирмената фабрика в град Брунсуик, щата Мейн. Те са проектирани да оцелеят при всяко едно пътуване на къмпинг, в дъждовен ден или туристическа екскурзия. Но ако се случи да ви предадат, L.L.Bean ще ги замени с нов чифт, без въпроси и дори касова бележка. Това условия важеше за дълъг период от време, но през последните две години гаранцията се промени. До този развой се стигна, след като доста недобросъвестни клиенти злоупотребиха с фирмената програма. Те закупуваха стари обувки от гаражни разпродажби и магазини втора употреба и след това искаха да бъдат заменени с нови. Това коства на компанията загуби в размер на 250 млн. долара за последните 5 години. В началото на 2018 г. щедрата политика на „Л.Л. Бийн“ се промени. В резултат на това доживотната гаранция без поставени въпроси вече се отнася само за продукти, закупени преди 2018 г. За останалите важи правилото, че всеки може да размисли и да върне продукта в рамките на 24 месеца. След изтичането им гаранцията важи само ако се установи фабричен дефект и след представена касова бележка.

Швейцария

Произведени в Женева, писалките Caran d’ache са известни с фина майсторска изработка, която бихме очаквали от всеки швейцарски бранд. Цените на артикулите варират от 20 евро до 400 евро и нагоре. Всички писалки получават доживотна гаранция след жестоки тестове. Мастилото в пълнителите пък се подлага на изпитания за трайност при силна светлина. Има модели покрити със злато, сребро и родий. Пълнителят, наречен Голиат, може да изпише до 600 страници A4.

Друг бранд от страната на шоколада с доживотна гаранция е „Викторинокс“ (Victorinox). Производителят дава такава само на прочутите сгъваеми ножчета, но не и за другите стоки като туристическа екипировка, часовници и парфюми.