0

2024 година се падна да е високосна. Причината да има високосни години е, че Земята прави пълна обиколка около Слънцето за 365 дни и 6 часа, а не точно за 365 дни. Това налага на всеки 4 години през февруари в календара да се добавя по 1 допълнителен ден и така месецът има 29, а не 28 дни. Макар от научна гледна точка всичко да е ясно, мнозина свързват високосния ден с различни суеверия, а други смятат, че 29-ти февруари има щастливи последици. Много хора пък гледат на Високосния ден като на нещо забавно и го използват като възможност за устройване на празненства.

Ето и най-разпространените от тях:

В някои култури има суеверие, според което високосната година и по-специално високосния ден носи лош късмет или нещастия. Препоръчително е да се избягват големите промени в живота или да се вземат важни решения на този ден.

Традицията жените да предлагат брак на мъжете на високосния ден понякога е обгърната от суеверието, че мъжете, които отхвърлят предложението, могат да се сблъскат с лош късмет.  Съществуват и вярвания, че сключването на брак на 29-и февруари носи специални благословии или предизвикателства за съюза между двама влюбени.

Някои култури вярват, че да се родиш или да умреш на високосния ден се смята за нещо специално. Хората, родени на 29-и февруари, може да се сблъскат с различни културни вярвания относно рождената си дата. В някои култури вярват, че бебетата родени на високосния ден притежават специални или магически сили поради рядката дата, на която са се появили на бял свят. Това може да включва всичко - от късмет до силна интуиция. В други култури пък смятат, че родените на 29-и февруари живеят по-дълго.

Съществуват поверия, според които 29-и февруари може да предскаже времето през предстоящото лято. Например „Ако високосният ден е бурен и дъждовен, лятото ще бъде изобилно“.

Дори някои селскостопански суеверия са свързани с високосната година, предполагайки, че посевите, засадени на този ден, може да имат уникална съдба или че годината може да е особено добра или лоша за земеделците.

На този ден не трябва да сменяме работата си, но ако все пак сме намерили нещо по-подходящо, първо трябва реално да преценим силите и възможностите си, преди да вземем такова важно решение.

На 29-и февруари не бива да се развеждаме. Ако съществува и най-малка възможност да съхраним семейството си, по-добре е да го направим. Старите хора са забелязали, че тези, които се развеждат през високосна година, след това по-трудно създават ново семейство.

Също не е и препоръчително да се сключва брак. За щастие това не се отнася за цялата година, а само за 29-и февруари.

Когато завали първият дъжд през високосната година, е добре човек да се разходи под падащите капки за щастие и успех.

Не бива да споделяме плановете си за бъдещето, тъй като няма да имаме късмет.

На 29-и февруари не бива да сключваме сделки, да водим преговори и други подобни.

Не бива да вземаме големи суми назаем. Връщането им ще е трудно, а това може да доведе до проблеми.

Не бива да купуваме и продаваме недвижима собственост, да правим ремонти.

* Източник: marica.bg/dariknews.bg