0

А стероидът „ Богът на хаоса“ може да удари Земята по-рано от очакваното, след като експерти преразгледаха отново данните, с които разполагат.

ГОТВЕТЕ СЕ: Най-опасната заплаха за Земята приближава!

Канадският астроном Пол Уигерт установи, че предишните оценки на траекторията на астероида „Богът на хаоса“ би могла да се измени драматично, ако го удари „малък обект“. Обектът, чието официално наименование е „99942 Апофис“, беше открит за първи път през 2004 г. и се смяташе през, че има 2,7% шанс да удари Земята през 2029 г. Допълнителни наблюдения на астероида обаче изключиха всяка възможност за удар през 2029 или 2036 г. Тогава се смяташе, че ще се приближи близо до Земята в петък, 13 април 2029 г., когато се приближи на не по-малко от 29 451 километра от нашата планета.

Ново проучване на канадския астроном Пол Уигерт обаче установи, че това може драстично да се промени, ако „малък обект“ удари астероида. Той, много научно, обясни пред Daily Star: „Шансовете невидим малък астероид да отклони „Апофис“ достатъчно, за да го насочи към сблъсък със Земята през 2029 г. (d ≳ 3,4 m, Δv > 5 × 10−2 ms−1) са приблизително 10−8

Като се има предвид, че само 5% от тези импулси са в правилната посока, за да генерират сблъсък със Земята, общата вероятност за малък удар, насочващ „Апофис“ към сблъсък със Земята, е по-малко от едно на два милиарда“.

И в леко зловещо предупреждение експертът продължи: „Допълнителен елемент от историята е, че „Апофис“ до голяма степен не е наблюдаван от телескопи от май 2021 г. и ще остане така до 2027 г. Това възниква просто поради относителната геометрия на Апофис, Земята и Слънцето, което поставя астероида в дневното небе за въпросния период от време".