0

104-годишна баба е полетяла в небето. Възрастната дама захвърлила проходилката и стигнала до 4100 метра височина.

Дороти Хофнър от Чикаго направила тандемен скок с парашут от небето над Северен Илинойс. И вероятно ще бъде сертифицирана като най-възрастния човек, скачал някога с парашут.

„Възрастта е просто число“, казва жената пред ликуващата тълпа, след като се приземява в Отава – на 140 км югозападно от Чикаго, съобщи New Your Post.

Световният рекорд на Гинес за най-възрастен парашутист беше поставен през май 2022 г. от 103-годишната Линея Ингегард Ларсон от Швеция. Но от Skydive Chicago разговарят със Световните рекорди на Гинес, за да впишат скока на Хофнър като нов рекорд.

За първи път Дороти скача с парашут, когато е на 100 години.

В неделя тя получила помощ, за да се изкачи по стълбите и да се присъедини към другите в самолета, чакащи за полет в небето. Тя оставила проходилката си точно пред летателната машина.

При първото си преживяване Дороти е трябвало да бъде избутана от самолета. Но сега, вързана към инструктор, сертифициран от Асоциацията на парашутите на САЩ, Хофнър настоява да ръководи скока от над 4100 метра височина. „Да тръгваме, да тръгваме, Джеронимо!“, казала възрастната жена.

Полетът и бавното ѝ приземяване продължили седем минути.

Тя изглеждала спокойна и уверена, когато самолетът се издигал и задната му врата се отворила, за да разкрие жълтокафявите ниви отдолу. Дороти се спуснала от самолета с перфектно превъртане напред в небето, преди да полети стабилно със свободно спускане и с корем към земята.

Приятели на Дороти се втурнали да я поздравят, докато ѝ носят червената проходилка, която използва.

„Прекрасно. Горе беше прекрасно. Възхитително, не можеше да бъде по-добре“, споделя 104-годишната жена, която през декември, ще стане на 105.

За следващата година тя планира да полети с балон с горещ въздух.