0

К омшиите ни от югоизток се втурнаха да засаждат цветя, които те наричат "обърнати лалета", като целта е да наобиколят с тях прочутата джамия в Одрин "Селимие".

Това "обърнатото лале", турците смятат за един от символите на Одрин.  Изследователският институт по градинарство в града засади обърнати лалета в пробната градина в Караагач, за да възстанови традицията в отглеждането му, пише "Марица", позовавайки се на Анадолската информационна агенция.

Обърнатите лалета са представени с илюстрация на лале, гравирана в мрамора точно под централния купол на Джамията Селимие.  По традиция този уникален вид лале е бил засаждан в градините на джамията с 4 минарета, намираща се в центъра на града.  

Марица/АА

Директорът на изследователския институт по градинарство ст.н.с. д-р Аднан Тюлек, сподели пред Анадолската агенция (АА), че един от видовете, обърнатото лале, расте в естествената си среда в много провинции на Източна и Югоизточна Турция.

ст.н.с. д-р Аднан Тюлек

 ст.н.с. д-р Аднан Тюлек
Марица/АА

„В рамките на проучванията подпомагани от нашето министерство, Изследователският институт по градинарство започна производството и култивирането на луковици на обърнати лалета. Целта ни е да произвеждаме обърнати лалета в Одрин.

Някои от растенията, които засадихме пробно, вече цъфнаха. Разбира се, трябва да увеличим този производствен материал. Надяваме се, че ще произведем цветята, необходими за украсата на градините на историческите сгради, до следващатата пролет."

Носят се различни легенди за причината за изобразяването на обърнато лале върху мрамора точно под централния купол на Джамията Селимие. Според преданието възрастна жена, която имала градина с лалета на мястото, където щяла да бъде построена джамията, не искала да даде земята и по-късно била убедена.

Мимар Синан овековечил символа на обърнатото лале в джамията, за да символизира женския инат. 

Това странно цвете с не особено приятен аромат се намира във всяка бабина градина у нас. То е от семейството на лилиите и носи наименованието Шахматовидна imperialis, Crown imperial или Руска императорска корона.

Архив

Архив

Цъфти пред пролетта, главно през май и го има в оранжево и жълто в нашите дворове.