0

Е дно от нещата, с които е най-известна Черна гора е митът, че черногорците са мързеливи и предпочитат да стоят в леглото цял ден.

Като отговор на този упорит стереотип в малкото етно село Брезна се провежда състезание „Най-мързелив гражданин“. То е започнало на 19 август тази година с 21 състезатели и продължава до момента, пише „Косова прес“.

Черногорците са известни с хумора и самоиронията си. Много известен е вицът, в който на пазара стоят стотици мъже, които чакат някой да ги наеме на работа. Когато спира богаташ с „Мерцедес“ и предлага на един да го наеме на работа, той му отговаря: „Е, точно мен ли реши да повикаш?“

И този шампионат по мързел е точно доказателство за това. Какво всъщност се случва?

Петима състезатели остават в хоризонтално положение с надеждата да спечелят популярност, наградата от 1000 евро и титлата „най-мързелив гражданин“.

Съгласно регламента състезателите се хранят три пъти на ден и могат да стават за 15 минути на всеки осем часа за лични нужди.

Ползването на мобилни устройства е забранено. Стоенето или седенето в леглото обаче води до незабавна дисквалификация.

„Това е много психологическо състезание и участниците са интересни личности“, казва пред медиите организаторът Радоня Благоевич, който е и собственик на курортното етно село.

Рекордът е от 2021 г. от 117 часа на леглото и принадлежи на Дубравка Акшич. Тя участва и тази година и споделя пред Радио Свободна Европа: „Питаха ме какво беше първото нещо, което поисках да направя след състезанието? Отговорих: Да си почина“.

Повечето състезатели са от Черна гора, но има и от съседните Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, а също от Русия и Украйна.