0

П ържени картофи - те са мазни, нишестени и успокояваща храна за мнозина, но посягането към пърженото освен за теглото може да има отрицателно въздействие и върху психичното здраве и да ни докара до употреба на розови хапчета.

Изследователски екип в Ханджоу, Китай, установи, че честата консумация на пържени храни, особено пържени картофи, е свързана с 12% по-висок риск от тревожност и 7% по-висок риск от депресия, отколкото при хора, които не ядат пържени храни.

Според изследването младите мъже и по-младите потребители ядат повече пържено. 

Пържените храни са известни рискови фактори за затлъстяване, високо кръвно налягане и други последици за здравето.

Тези резултати „отварят път към значението на намаляването на консумацията на пържена храна за психичното здраве“, според статията, публикувана в понеделник в списание PNAS.

Въпреки това, експерти, които изучават храненето, казаха, че резултатите са предварителни и не е непременно ясно дали пържените храни водят до проблеми с психичното здраве или хората, изпитващи симптоми на депресия или тревожност, са се обърнали към пържени храни.

Проучването оценява 140 728 души в продължение на 11,3 години и установило, че конкретно пържените картофи имат 2% увеличение на риска от депресия.

Проучването също така установило, че участниците, консумиращи редовно повече от една порция пържена храна, е по-вероятно да бъдат по-млади мъже.

„Човешкият компонент на това проучване може да показва точно това, което има за цел: че по-високият прием на пържена храна увеличава риска от тревожност/депресия“, каза д-р Дейвид Кац, специалист по медицина на начина на живот.

„Въпреки това, причинно-следственият път може също толкова лесно да тръгне в другата посока: хората с тревожност/депресия се обръщат към „утешителна храна“ с нарастваща честота за някакво подобие на облекчение“, добави Кац,

"Хората с основни симптоми на тревожност и депресия могат да се обърнат към комфортните храни като начин за самолечение", посочи той.

Нездравословната храна и лошото хранене могат да понижат настроението и да доведат до развитие на психично заболяване, както се е установило в предишно проучване, цитирано в новото.

Тревожността и депресията се увеличават

Изследователят от университета Zhejiang Ю Джан, автор на изследването, каза пред CNN, че „няма нужда да се паникьосвате относно неблагоприятните ефекти от пържената храна“.

Но поддържането на здравословен начин на живот и намаляването на консумацията на пържени храни може да бъде полезно за психичното здраве.

Изследователите посочиха скорошно нарастване на депресията и тревожността в световен мащаб, като през 2020 г. се наблюдава увеличение съответно от 27,6% и 25,6%.

Световната здравна организация също изчислява, че повече от 5% от възрастните страдат от депресия в световен мащаб.

Доказано е също, че липсата на разнообразие в храната намалява благосъстоянието, според Кац.

„Цялостното качество на диетата и подборът на здравословни храни са от голямо значение за всеки аспект на здравето – психическо и физическо“, категоричен е Кац.