1

М истериозна снимка на Васил Левски обикаля социалните мрежи от два дни и предизвиква вълна от разнопосочни коментари от възхищение до обвинения в „безбожна фалшификация с националния герой“ посредством изкуствен интелект.

БОМБА В МРЕЖАТА: Появи се невиждана досега СНИМКА на Васил Левски!

Артефактът е придружен от доста подвеждаща бележка, макар и с фактологични неточности. Тя гласи следното: „Най-ранната снимка на Васил Кунчев, направена в Белград през 1860 година, по време на Първата българска легия. Няколко години по-късно ще заслужи прякора Левски. Снимката наскоро е открита от сръбския историк Драган Миливоевич и е публикувана в историческото списание „Београдска зора“ със следния текст "Ово је бугарски јунак који се борио на страни Срба против Османског царства".

Обосновка

Според историка и колекционер д-р Румен Манов това е поредният безумен фалшификат без никаква научна обосновка. „За мен това е пълна глупост. Един е намерил ранна снимка на Раковски, друг му открил бастуна. А сега пък и най-ранната снимка на Левски“, възмути се родният експерт. Той обясни, че Първата българска легия е от 1862 година. „По-рано Левски няма какво да прави в Белград и при кой да ходи там. Освен това т. нар. снимка е магерена доста, обработвана е с фотошоп ли, с що ли“, зачуди се Манов, като се усъмни и в достоверността на въпросния сръбски историк.

Конспирации

Писателят изтъкна, че в последно време спекулациите и конспирациите с Апостола на свободата са ескалирали безумно. „Левски бил шеф на масоните в Европа и английската кралица го приела с големи почести. Бил приел даже, че за Освобождението на България ще направи 200 политически убийства. Като чета подобни писания се хващам за главата и се чудя дали не сме инжектирани с някаква инжекция на простотията“, коментира Манов.

Реликва

На фона на фалшификациите, които с лека ръка се разпространяват у нас, той разкри, че притежава уникална снимка от Втората българска легия – от времето, когато тя се разтурва. На нея Дякона стои в центъра на груповия кадър с пистолет, насочен към публиката.

„Даже е описано, че си правят снимката за спомен. Публикувал съм я в книгата си „Приказка за България“. Но защото зная какво носят думите „неизвестна снимка“ даже не съм посмял да кажа, че това е Левски. За да не стане скандал, съм написал - който го разпознае със сърцето си, нека сам прецени на кой прилича“, подходил е деликатно изследователят.

А на въпроса дали вече всичко е открито за националните ни герои, отговаря: „Винаги нещо може да има някъде. Както преди години един човек ми донесе (но не ми го продаде) документ за заем – еди-колко си лири дали на Христо Ботев и той се е подписал. За мен това бе абсолютно автентичен документ, с датата, със старото мастило, с хартията от XIX век с водните знаци“.

Открил тефтера на Бойчин войвода

Румен Манов разказа и друга показателна история, че съкровищата са край нас, стига да имаме очи да ги видим. Така например преди 20 г. е изскочил тефтерът на Бойчин (Бойчо) войвода от вторични суровини. Колекционерът веднага разбрал, че е автентичен и успял да го откупи. После го дарил на Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев", за да се запази за идните поколения.