0

Г еминидите ни дават последния голям шанс да зърнем падаща звезда и да си пожелаем нещо точно преди Коледа. „Пикът на  метеорния поток ще бъде тази сряда. Тогава теоретично при идеални наблюдателни условия се очакват до 150 метеора на час, от които реално ще можем да зърнем около 90“,  коментира пред „Телеграф“ Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при БАН и от катедра "Астрономия" при Софийския университет. За разлика от други потоци този може да се наблюдава и по-рано – между 18:30 и 20 часа. В България обаче се очаква разкъсана облачност, която на места може да развали гледката към космическото шоу. Другият фактор е Луната, чиято фаза (65% осветеност на диска) също ще влоши до някаква степен видимостта.

Максимум

„За съжаление за 2022 г. максимумът на Геминиди ще настъпи през деня за България – на 14 декември около 15 ч. Това означава, че най-близкото до максимума удобно за нас наблюдателно време ще бъде вечерта на същата дата“, разясни Маркишки. 

Метеорният поток е кръстен на посоката (радиантът), от където сякаш идва  – съзвездието Близнаци (Гемини - от лат. ез.).  Радиантът е близо до звездата Кастор над североизточния хоризонт. „Радиантът ще бъде видим още около 18:30 ч., но колкото по-високо се издига в по-късните часове, толкова условията за наблюдение принципно ще се подобряват“, увери родният учен. 

Последен 

Това е третият и последен високо интензивен метеорен поток за годината след Квадрантиди и Персеиди. Проявява се от 4 до 17 декември, когато Земята преминава през метеорни роеве, оставяни от загадъчния астероид 3200 Фаетон (3200 Phaethon). А на въпрос кога и в каква посока вероятността да видим Геминиди е най-голяма, Маркишки отговори: „Най-удобното време на 14 декември бих препоръчал около и след 20 часа, че радиантът на потока да се издигне малко повече над хоризонта. Метеорни потоци се наблюдават най-добре далеч от градските светлини - извън града. Посоката няма значение. Много е разпространена грешната идея, че трябва да се гледа непременно към радианта на потока в Близнаци. Не е така. Дори встрани от него има шанс да видим "по-дълги" метеори (метеори с по-дълъг видим път по небето)“, гарантира Пенчо Маркишки.

Комети

Т. нар. падащи звезди са малки отломки от комети и астероиди най-често с размерите от песъчинка до грахово зърно или орех. Щом навлязат в горните слоеве на атмосферата те изгарят, оставяйки красива диря от ярка светлина. Последният за 2022 г. метеорен поток ще бъде Урсиди. Той е с доста ниска активност - едва до 10 средно бързи метеора за час, а пикът му се очаква на 22 декември.