0

Г игантската дупка, наречена „Врата към ада“, си е утроила размера само за 30 години, а експерти смятат, че може да помогне за разкриването на тайните на Земята.

Отворът, който всъщност представлява огромна срутена част от вечно замръзнал хълм, се намира в Сибир. Известен като „Вратата към подземния свят“ или „Вратата към ада“ – или Батагай, както го наричат ​​официално учените, е вторият най-стар вечен лед, открит на Земята.

Дупката се е утроила от 1991 г. насам и сега се вижда от космоса, като експертите се стичат към нея, за да видят какво може да се научи за нашата планета.

УЖАСЯВАЩО: Колко „порти към ада“ има на Земята?! (СНИМКА+ВИДЕО)

„Мисля, че има много неща, които можем да научим от Батагай, не само по отношение на това как „Вратата към ада“ ще се развива във времето, но и как подобни дупки могат да се развият в Арктика. Дори и да са една десета или една стотна от размера на Батагай, физиката е фундаментално същата“, заяви геофизикът от Вашингтонския университет Роджър Михаелидес пред Business Insider.

Вечната замръзналост беше забелязана за първи път от местните жители в Якутия, Русия, които твърдяха, че чуват ужасяващи шумове, като например силни бумтения или „писъци“, идващи от нея, поради което я нарекли „Вратата към подземния свят“.

Земята на мястото е била трайно замръзнала по време на кватернерната ледникова епоха преди 2,58 милиона години. Когато гората е изсечена през 60-те години на миналия век, слънчевата светлина достигнала земята и започва да я затопява.

ВНУШИТЕЛНО: „Вратата към Ада“ стана още по-голяма! (СНИМКИ + ВИДЕО)

Ледът в почвата започнал да се топи и това довело до уплътняване, свличане и слягане на земята.

Смята се, че може да погълне по-голямата част от земята и вероятно да причини опасност за близките села, ако по-голяма част от района около нея започне да се топи – нещо, което би било невъзможно да се спре.