0

Г рамаден кратер, наречен „Вратата към ада“, който изхвърля в атмосферата праисторически газ, се разширява с милион кубични метра всяка година.

Ново проучване разкри, че размерът на кратера Батагайка в Сибир се е увеличил с тревожни бързи темпове.

Батагайка беше открит през 1991 г., след като сателитни снимки разкрили мегасреда с форма на попова лъжичка, съобщава The Sun.

Местните жители в отдалечения район на Якутия смятат грандиозния кратер за суеверен и го наричат „врата към подземния свят“.

Батагайка е портал към 200 000-годишен свят, в който са намерени останки от древен мамут, мускусно говедо и дори кон на 40 000 години. Тримесечно тъмнокафяво жребче, датиращо от епохата на палеолита, е намерено идеално запазено в Сибирската котловина.

Размерите на ямата са 800 метра широчина, 1000 метра дължина и е дълбока над 90 метра. Тя се е образувала след срутване на склон в планините Яна в Северна Якутия, Русия.

След пропадането на земята започнали да се отделят тонове метан, който разтопява вечно замръзналата почва. Това накарало гигантския кратер да потъне повече и да се разшири с 35 милиона кубически метра според изследователите.

Новото проучването установило, че сега кратерът изхвърля между 4000 и 5000 тона метан и други въглеродни газове годишно. Разширяването на Батагайка ще продължи, докато стигне своя топографски предел или с други думи докато не „удари“ скална основа . Очаква се разширяването да бъде освен надолу, но и в периферията на кратера.

Учените прогнозират, че скоро може да се отдели целият останал газ.