0

С лед няколко месеца в Швейцария ще може да се използва специална капсула за самоубийство. Тя ще причинява смърт без медицинско наблюдение, разкриват нейните създатели.

Капсулата, нoсеща името Sarco, е показана за пръв път през 2019 г. Тя работи като изсмуква кислорода и на негово място вкарва азот, причинявайки смърт от хипоксия. Процедурата ще струва само 35 лева (18 швейцарски франка).

Организацията The Last Resort заяви, че не вижда правна пречка за използването на суисидното устройство в Швейцария, тъй като в страната има закон, позволяващ асистирано самоубийство, когато човекът сам извърши смъртоносния акт.

„Тъй като наистина имаме хора, които се редят на опашка, искайки да използват Sarco, е много вероятно това да се случи доста скоро“, каза главният изпълнителен директор на The Last Resort Флориан Уилет на пресконференция.

„Не мога да си представя по-красив начин да дишаш въздух без кислород, докато потънеш във вечен сън“, добави той.

„Натисни този бутон“, за да умреш

Човекът, който желае да умре, трябва първо да премине психиатрична оценка на умствените си способности - ключово законово изискване.

Човекът влиза в лилавата капсула, затваря капака и му се задават автоматизирани въпроси като кой е, къде се намира и дали знае какво се случва, когато натисне бутона.

„Ако искате да умрете“, казва глас в капсулата, „натиснете този бутон“.

След натискане на бутона количеството кислород във въздуха пада от 21% до 0,05% за по-малко от 30 секунди.

В рамките на две вдишвания въздух с това ниско ниво на кислород ще започнате да се чувствате дезориентирани, некоординирани и леко еуфорични, преди да загубите съзнание.

След това ще останете в безсъзнание за около пет минути, преди да настъпи смъртта.

Sarco следи нивото на кислород в капсулата, сърдечната честота на човека и насищането на кръвта с кислород. По този начин бързо може да се установи, кога човек е починал.

Няма бутон за спиране, в случай че решите да откажете започнатата процедура в последния момент.

Минималната възрастова граница е 50 години, но ако някой над 18 е сериозно болен, няма да му бъде отказана смъртоносната услуга.

Цената за потребителя ще бъде точно 18 швейцарски франка или 35 лева, покриващи разходите за азота.

Потенциалната употреба на капсулата повдигна множество правни и етични въпроси в Швейцария, подновявайки дебата за асистираното умиране.

След като човек умре в капсулата, ще бъдат повикани швейцарските власти.

Капсулата е изработена с 3D принтер и проектът за нея струва над 650 000 евро. Тя е разработвана в Холандия в продължение на 12 години. Тествана е през последните 12 месеца, но никога върху хора или животни.

Сегашната капсула Sarco може да побере само някой с височина от 1,73 метра. Екипът за разработка се стреми да изгради двоен Sarco, така че двойките да могат да прекратят живота си заедно.

Бъдещият Sarco може да струва около 15 000 евро. Капсулата никога няма да бъде използване при смъртно наказание, казаха от The Last Resort.