0

Л юдмила Живкова е искала да вдигне индуски център тип ашрам до Кокалянския манастир и дори е направила първите стъпки това да се случи. Дъщерята на тогавашния първи в Народната Република планирала да засели в Плана планина над София гурута и духовни учители от Тибет и Индия. Това разкриха местни хора в навечерието на Световния ден на йогата - 21 юни.

Не земя, а злато

„Ако беше станало това, сега земята тук щеше да е по-ценна и от златото“, въздъхват жители на селата Кокаляне и Железница, които се намират в близост до светата обител. Други обаче са на мнение, че източните култове с множеството божества и с идеята за прераждането на душата противоречат на християнството. „Добре че не стана. То Бог си знае работата“, сподели мирянин на име Веселин Борисов.

Възрастни хора разказват, че през 70-те години на миналия век тогавашният игумен на манастира архимандрит Назарий започнал да вижда Богородица, да лекува и да пророкува. Знаменията стигнали до ушите и на Людмила Живкова. Някой от гадателите, с които общувала, й казал, че чудесата идат от мястото, над което е вдигнат Кокалянският манастир „Св. Архангел Михаил“. Това била една от най-свещените зони в България, която спокойно можела да се превърне в световен център на всички религии.

Хеликоптер

„Живкова дойде и с хеликоптер започна да облита района по въздух, като търсеше най-доброто място за обособяване на ашрама. Хареса една поляна в близост до манастира“, разказват и днес жители на околните села.

Миряни, близки до покойния вече игумен дядо Назарий, също споделиха, че той тъкмо бил започнал служението си в светата обител, когато „това изпитание се случило“. Назарий бил ужасен от плановете на принцесата на комунистическия режим да посади езически култове от Изтока върху установеното от векове християнство. Духовникът видял, че плановете на Живкова не са просто фантазии и празни приказки, когато тя наредила да се прокара път през гората от югозапад и да се сложи тел с колове около избраната от нея зона. В онези дни Назарий започнал горещо да се моли ден и нощ това да не се случи. И ненадейно Живкова замразила идеята си.

Индира Ганди

Самата тя започнала да практикува Агни йога след своите многократни посещения в Индия. Там нейни най-близки приятели стават министър-председателката Индира Ганди и художникът езотерик Николай Рьорих, който я напътствал в света на метафизиката. Според коментари, които вървят от онова време, Рьорих запознал Людмила и с чудотвореца Сай Баба. Предполага се, че именно него тя щяла да покани да живее над Кокалянския манастир.

През 1979 г. Людмила довела в София една от първите жени в света, преподаващи йога – прочутата в цял свят Индра Деви. Въпреки съпротивата от страна на висши партийци на йогинята все пак й е било позволено да проведе 15-дневен курс, изтъквайки се нейния съветски произход - родена е в Рига с името Евгения Лабунска-Петерсон. Тя обучава първите йога инструктори в България, а семинарите се провеждали в цирковата база.

Богомил Герасимов: Щерката на Тато изпадаше в транс

Самата Людмила във всеки свободен момент практикувала различни асани (йогийски пози) и дълбока медитация, но залитнала сериозно и по очистването на организма с глад. Цялата тази комбинация се оказва, че може да бъде и доста опасна – да отключи депресия или нещо по-сериозно. Такива подозрения изказваше топдипломатът Богомил Герасимов, вече покойник. Той си спомняше, че като посланик на България в Мексико лично е видял как Живкова не е на себе си - била изпаднала в неадекватно състояние на транс. Така провалила отговорното държавно посещение, с което трябвало да даде старт на световната кампания за честванията на 1300-годишнината от основаването на българската държава.