0

М иналият уикенд бе паметен за комедийния сериал „Бар Наздраве“, който бе изключително популярен преди около 30 години. На търг бяха продадени целият декор и общо около хиляда предмета, свързани с продукцията. Постигнатата цена бе 675 000 долара. Първоначално организаторите на търга очакваха шест пъти по-малка сума.

Кърпичка

Много често наддаването изглежда абсурдно. Няма как по друг начин да бъдат обяснени 2050 долара, платени за обикновена хартиена носна кърпичка, и то омазана с телесна течност. Малката подробност е, че точно в тази кърпичка е кихнала Скарлет Йохансон при гостуването си в шоуто на Джей Лено. Актрисата била настинала и не спирала да киха и кашля. Една кихавица била документирана с видеоклип, а кърпичката била продадена на търг.

Попдивата Лейди Гага е облечена с ефектен електриков костюм в клипа към една от най-популярните си песни Born this way. Има и дълги изкуствени нокти, които са лакирани в същия цвят. По време на снимките певицата губи един от тях. Сценичен работник внимателно го прибира и го пуска на търг. Достигнатата цена е 12 000 долара.

Скучаещите фенове не са единствените хора, които са склонни да плащат нереални цени за колекционерски предмети. Понякога пазаруват и известни личности. Ким Кардашиян плати над 65 000 долара за старо черно кожено яке. Малкият детайл е, че якето е било носено от Майкъл Джексън в клипа на Bad. Ким купила въпросното яке за подарък на дъщеря си Норт, която е заклет фен на Краля на попа. Това не е единственият предмет, принадлежал на Майкъл, който се оказва в семейство Кардашиян. Ким купи на търг за над 56 000 долара меката шапка, която Джексън носи в клипа към песента Smooth criminal. Това бил коледният подарък за Норт. Малката обаче трудно преживяла, че китайският бизнесмен Хофман Ма откупил за цели 350 000 долара прочутата сребърна ръкавица на Майкъл.

Рекорди

Едно от най-скъпите кресла в историята се продаде за почти 400 000 долара. В него е седяла Джоан Роулинг, докато е пишела първите две книги от поредицата за Хари Потър. Световен рекорд, записан в книгата „Гинес”, държат кецовете на легендата в баскетбола Майкъл Джордан. Обувките с автограф на спортиста са продадени от Sotheby's за 560 000 долара.

Цели 21 000 долара пък може да струва счупена тенис ракета. Безумната цена е платена за тази, която Серена Уилямс чупи на корта в яда си от загубения финал на Откритото първенство на САЩ през 2018 г.

162 000 долара пък стигна цената на прочутия черен панталон на Оливия Нютън-Джон от филма „Брилянтин”, по онова време смятан за много секси модел. Той е откупен от австралийската предприемачка Сара Блейкли. Тя обяви, че панталонът ще бъде изложен в Австралия и ще може да бъде видян срещу заплащане. Приходите ще отиват за благотворителност.

Рокля

Синята рокля на лейди Даяна, с която тя танцува на прием в Белия дом през 1985 г., бе продадена за 347 000 долара. Интересен детайл е, че наддаването е ожесточено и организаторите на търга го прекъсват с края на работния ден. Точно тогава се появява мистериозен купувач, който плаща накуп умопомрачителната сума.

Но това не е най-високата цена, платена за рокля. Тоалет с 2500 искрящи кристала е продаден от „Кристис“ за 1,3 млн. долара. Тази рокля е носила Мерилин Монро, когато изпълнява „Честит рожден ден, господин президент“ за рождения ден на Джон Кенеди. Роклята бе откупена отново от Ким Кардашиян, която дори я облече. Но риалити звездата се оказа с доста по-пищни форми от Мерилин и шевовете се изпокъсаха.

На този фон платените 330 000 долара за роклята на Кейт Уинслет от филма „Титаник” изглеждат нищожни.

Най-култовият предмет за цяло поколение киномани безспорно е шлемът на Дарт Вейдър от „Междузвездни войни”. Наддаването за филмовия реквизит достига 900 000 долара. Но дори това не е върхът. „Светият Граал” за колекционерите са пантофките, носени от Джуди Гарланд, докато изпълнява ролята на Дороти в оригиналния филм „Магьосникът от Оз” от 40-те години на миналия век. Пантофките са продадени за шест милиона долара. Интересен факт е, че въпросният аксесоар става повод за кървава улична война. Пантофките са откраднати през 2005 г. и сменят няколко собственици, преди в битката да се включи и ФБР. Специалните агенти успяват да се доберат до реликвата през 2018 г.

Оригиналният костюм на Батман, носен от Майкъл Кийтън съвсем миролюбиво, бе продаден за 41 000 долара, а камшикът на Индиана Джоунс от едноименната поредица донесе 35 000 долара. Реквизитът бе даден за търга лично от Харисън Форд.

Оценка

Изключително високо бе оценен работният сценарий за класиката „Закуска в Тифани” с бележките на изпълнителката на главната роля Одри Хепбърн. Скъпоценният текст бе продаден за над 800 000 долара.

Една от най-скъпите мании е слабостта по Джеймс Бонд. Всичко, свързано с тайния агент, се продава за космически суми. Неподобреният рекорд се държи от реставрирания автомобил Aston Martin DB5. Колата с всички специални модификации бе продадена за 6,4 млн. долара на анонимен колекционер.

Най-висока оценка в абсолютна стойност има колекцията от бижута, принадлежали на Елизабет Тейлър. През 2011 г. бе достигната цена от 116 млн. долара. Най-скъпият отделен предмет от колекцията бе култовото колие La Peregrina, което е от диамант и естествени перли - 11.8 млн. долара. В света е продаден само един по-скъп гердан, принадлежал на последната френска кралица Мария Антоанета - за 36 млн. долара.

Бой за нокът на Лейди Гага и кърпичка на Скарлет

Фенове на хитови филми и сериали се избиват за предмети, които са видели на екрана и слагат на видно място в дома си мебели от декора, за които са платили хиляди долари.

Докъде могат да стигнат фетишистите в желанието си да притежават частица, до която са се докоснали любимите им актьори?