0

Б ългарски учени откриха скалиста планета близнак на Земята. Тя тепърва се проучва и ще се търсят доказателства за живот.

Последното вълнуващо откритие обаче е за две нови екзопланети, които обикалят около звезди, различни от Слънцето. Находката е резултат от научната работа по проекта EXO-RESTART, в който наши астрономи си сътрудничат с Института по астрономия „Макс Планк“, съобщи доц. Владимир Божилов, преподавател в катедра „Астрономия“ на Софийския университет и член на екипа на проекта. „Това е ключово събитие, което ще позиционира България на научната сцена в тази област“, коментира той за „Телеграф“.

Удар

Екзопланета се нарича планета, която обикаля около звезда, извън Слънчевата система. „Най-близките екзопланети са на 936 светлинни години, а най-далечните на 1300 светлинни години”, обяснява доц. Божилов. Откритите планети са по-големи от газовия гигант Юпитер, който е най-масивната планета в Слънчевата система. „Те са от типа „топъл Юпитер“- разположени са близо до своята звезда“, допълва астрономът. Едната обикаля своето слънце за 78 дни, а по-външната – за 156 дни. Това е втората открита планетна система в света с такава архитектура. Изследването на всички планети извън нашата система дава възможност да разберем как се е образувала нашата и как се е зародил животът на Земята.

Екип

Проектът EXO-RESTART е спечелил финансиране на конкурс по Националната програма „ВИХРЕН-2021”. „Д-р Трифон Трифонов създаде научната група към катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на СУ, в която и аз работя. Като много наши успешни учени и той до миналата година беше в университет „Макс Планк“ в Хайделберг, Германия“, разказа доц. Божилов. Когато образователното министерство обявило конкурс по тази програма, той го спечелил, върнал се и съумял да изгради екип. „Убеден съм, че в близките години ще видим още повече български учени да правят световни открития“, категоричен е астрономът. Според него след не повече от 10-15 години ще има големи пробиви, особено с изстрелването на космически телескопи. През следващия месец към Космоса ще поеме мисията „Спътници на Юпитер“, която ще ги изследва като потенциални домове за извънземен живот.