0

В сякакви обичаи има по света, но близките ни комшии имат интересна традиция, свързана с добиването на рожба. 

Мъжете си разкъсват ризите, като им се роди бебе.

Това е стар обичай при сърбите, който продължава да се практикува до ден днешен. Защо обаче правят това?

Когато нов татко ви покани на празник при раждането на дете,  щом го видите, трябва да разкъсате малко от ризата му. 

Много хора го намират за интересен и го практикуват на празненства, но мнозина не са сигурни какво всъщност означава този народен обичай. 

Има различни вярвания и тълкувания, а някои смятат, че разкъсването на стари дрехи означава събличане на стария човек и обличане на нов, тоест представлява нова роля, променяща живота.

Има и друго поверие, което е свързано със старите времена, когато майките не са раждали в родилните домове, а вкъщи, на поляна, на полето, в гората или в колиба...

След раждането е било важно бебето да се увие в парче плат, за да бъде защитено от студа,поради тази причина  бащата разкъсал ризата си и увивал новороденото.

Ако бащата не е присъствал по време на раждането, тогава първият спрял се пред дома на родилката мъж се отбивал и вземал риза или късал парче от своята, за да стопли бебето.

Едно от поверията гласи, че други мъже разкъсват ризата на бащата, за да се прехвърли символично част от щастието върху тях, за да станат скоро и те бащи. 

По същия начин има поверие, че ако бременна жена ви дърпа за носа, по-бързо ще ви се отвори парашутът и ще сте в състояние да направите бебе.

*Източник: magazin.novosti