0

Е гипетски археолози откриха древен меч, принадлежал на войниците на Рамзес II, фараонът, за когото учените смятат, че е споменат в старозаветната библейска книга Изход.

Египетското министерство на туризма и антиките обяви находката, намерена при разкопки в стара крепост.

Археолозите са открили военни казарми и складове за оръжия, храна и провизии от ерата на Новото царство.

Една от находките е бронзов меч с орнаментика или йероглифен символ на Рамзес II. Снимка на меча показва, че артефактът е ерозирал с времето, но все още е запазил символа на египетския владетел.

„Освен казармите бяха открити множество артефакти и лични вещи, принадлежащи на войници“, добави министерството на туризма. „Тези артефакти дават представа за ежедневния живот, религиозните вярвания и военните дейности на обитателите на крепостта.“

Бяха открити редица други реликви - от оръжия и инструменти до хигиенни предмети и бижута.

„Тези находки включват оръжия, използвани в битка, инструменти за лов, лични украшения и хигиенни артикули, като предмети от слонова кост, мъниста от карнеол и фаянс, скарабеи и защитни амулети“, добавиха египетските археолози.

Рамзес II е роден през 1303 г. пр. н. е. и умира през 1213 г. пр. н. е. Смята се, че той е фараонът, който управлява Египет в книгата Изход в Стария завет, в която е описано бягството на израелтяните през Червено море.

Според библейските разкази Мойсей извежда поробените израилтяни от Египет в пустинята Фаран. Въпреки че Библията не посочва името на фараона, който е общувал с Моисей в книгата Изход, повечето учени смятат, че текстът се отнася за Рамзес II.

Д-р Мохамед Исмаил Халед, генерален секретар на Върховния съвет по антиките, каза в прессъобщение, че крепостта е била исторически важна за Египет и е служила като ключов пост. Тя е защитавала египетските граници от морските народи, състоящи се от няколко племена.