0

М еждународен екип от учени успя да възстанови лицето на египетския фараон Тутанкамон, използвайки цифров модел на неговия мумифициран череп.

Реконструкцията на лицето на Тутанкамон разкрива младежките му черти. На изображенията фараонът изглежда повече като гимназист, отколкото като цар на Египет.

„За мен той изглежда като млад мъж с деликатно лице. Гледайки го, виждаме повече млад студент, отколкото политик, пълен с отговорности, което прави историческата фигура още по-интересна“, заяви базилският графичен експерт Сисеро Мораес, който е съавтор на изследването.

Саркофагът с мумията на известното момче фараон е открито в гробница пълна със съкровища от британския археолог Хауърд Картър през ноември 1922 г. в Долината на царете в Египет.

Тъй като учените не са имал пряк достъп до черепа на фараона, завършването на новия модел се оказва голямо предизвикателство. Затова те използвали измервания на черепа от миналото, за да пресъздадат образа на Тутанкамон.

„Това беше като детективска работа, при която различни данни бяха свързани заедно, за да ни предоставят триизмерен модел на черепа. Чрез информацията за пропорциите и няколко важни цефалометрични измервания стана възможно да се направи череп не виртуален донор и да се коригира така, че да се превърне в черепа на Тутанкамон“, разкри Мораес.

С помощта на тази нова технологи учените успяват да възстановят с точност формата на устата, позицията на очните ябълки, височината на ушите и носа на фараона.

„Всички тези прогнози се основават на статистически изследвания, извършени върху компютърна томография на живи индивиди от няколко различни предци“, уточни Мораес.

Това не е първият път, когато учените се опитват да възстановят образа на младия Тутанкамон – друг опит беше направен през 2005 година.

Майкъл Хабихт, египтолог и археолог от университета Флиндърс в Австралия, който е съавтор на новото изследване, отбелязва удивителната прилика между двете реконструкции.

„Нашата реконструкция е удивително близка до тази, направена от френски екип преди няколко години. Също така кореспондира с древните изображения на Тутанкамон, особено с главата на лотосовото цвете от съкровището в гробницата му“, посочи Хабихт.