0

П оклонници от близо и далеч се събират на 5 август на гроба на Ванга в Рупите, за да си припомнят за нея и да помълчат. Поводът е 27 години от кончината на пророчицата, които се навършват на 11 август. И както е по по християнския канон, службата е в съботата преди това.

Церемония

Иван Драмов, председател на фондацията на Ванга, каза пред „Телеграф“: „Ще е, както се полага, християнска църковна церемония. Почитаме я на гроба и никакви други действия не предприемаме. Раздаваме каквото се полага за бог да я прости. Не върви да правим шумотевици. Правим тази церемония с раздаване, с пеене на попа на гроба. Спомняме си за нея там, но най-вече ще е тишина. Мълчание на гроба. На самия гроб. Нищо друго не правим в музея, за картините, имаме стаи, икони...“ Добави: „Хората идват, полагат цветя, прекръстват се и нищо повече. Ванга беше много добра християнка и беше стожер на християнството, няма две мнения за това“.

Грехове

На 14 октомври е храмовият празник, тогава се предвиждат по-големи и тържествени събития. Иван Драмов каза още: „Завещанието й вече се е изпълнило. Всички указания, които е давала приживе, са изпълнени. Поддържаме храма, целия сграден фонд, както тя е казала, винаги да бъде зелено и с цветя. Това е една от линиите на фондацията. В топло, студено време - трябва да е тихо и спокойно. Както многократно е казвала, всеки сам да може да прецени собствените си грехове“.

А на самия гроб на Ванга всеки ден има поклонници, които отиват там да се помолят мълчешком, да оставят цветя. Убедени са, че тя им помага и от отвъдното.