0

Е дна от най-старите пирамиди в света - пирамидата на Джосер, най-вероятно е била построена от древните египетски инженери с грандиозна с времето си техника.

Френски изследователи, водени от Ксавие Ландро, президент на археологическия институт Paleotechnic, откриха каменни конструкции вътре и около стъпаловидната пирамида, които доказаха, че първоначално са били части от повдигащо устройство - по същество гигантски хидравличен крик. Учените обосновават подробно хипотезата си в списание PLOS ONE.

Французите смятат основната част на крика за вертикален кладенец вътре в пирамидата, чиято цел не е единодушна в научния свят. Някои египтолози преди това се съмняваха, че това е гробна камера. Не е ясно защо е необходимо да се прави толкова дълбоко - като асансьорна шахта в многоетажна сграда. Според учените това наистина е бил хидравличен асансьор. Покрай него се е издигала огромна плувка с дървена платформа. Водата го е избутвала нагоре. Според изчисленията на учените теглото на преместените по този начин тежести е достигало 100 тона.

Има основание да се смята, че древните египтяни активно са използвали такива хидравлични съоръжения и вероятно хидравлични асансьори, използвайки ги за изграждането на почти всичките си пирамиди - 31 от тях.