0

Ч етвъртата пълна луна за 2024 г., наречена Розовата луна, ще се издигне в пролетното небе тази седмица. Розова, изглеждайки ярка и пълна от понеделник до сряда (22-24 април).

Луната ще бъде най-пълна във вторник (23 април) и ще свети в съзвездието Дева. Това е близо до Спика, една от 20-те най-ярки звезди на нощното небе. Луната също ще изглежда ярка и пълна в понеделник и сряда. Това съвпада с пика на метеорния поток Лириди и може донякъде да засенчи годишното показване на падащи звезди. Най-доброто време за хващане на метеорния дъжд ще бъде на 22 април, когато луната е най-ниска, точно преди зазоряване, пише Метео Балканс.

ПРОБИВ: Откриха кислород на един от спътниците на Юпитер!

Розовата луна получава името си от цвета на цъфтящите цветя по това време на годината. Нарича се още Луната на разчупващия се лед, Луната на пробуждане, Луната на пробуждането и Луната на яйцето.

В юдаизма Розовата луна е известна като Пасхалнаталуна, защото бележи първия ден от еврейския празник Пасха (Песах).

Розовата луна

Розовата луна е очарователно явление, което се наблюдава всяка година през април. Въпреки че името предполага цветна промяна на луната, истината е, че тя не придобива розов оттенък.

В ТЪРСЕНЕ НА ЖИВОТ: НАСА праща „писмо в бутилка“ на извънземните

Наименованието идва от американските коренни народи, които свързвали априлското пълнолуние с цъфтежа на мъхестото розово флокс, растение, което цъфти рано през пролетта.

Научно обяснение

Пълнолунието в април, известно като Розовата луна, е феномен, свързан с орбиталната позиция на Луната спрямо Земята и Слънцето. Това пълнолуние се случва, когато Луната се намира директно отсреща на Слънцето със Земята по средата. Това позволява на слънчевата светлина да осветява цялата видима повърхност на Луната.

Културно значение

Името "Розовата луна" е част от богатата традиция на американските коренни народи. Те именували лунните цикли според естествените промени, които наблюдавали в околната среда. Това пълнолуние сигнализирало за идването на пролетта и времето за нови начала, както и за периода на засяване.

Значение в съвременната култура

Днес Розовата луна продължава да вдъхновява хората по света, като става част от много културни и духовни практики.

ОТЕСНЯ ИМ ЗЕМЯТА: Руснаци и китайци атакуват Луната, правят там атомна електроцентрала!

Астролозите често приписват на това пълнолуние способността да носи промяна и нови възможности. В много култури този период е време за размисъл и обновление.

Наблюдение на Розовата луна

За любителите на астрономията, Розовата луна предоставя възможност за наблюдение на един от най-ярките и впечатляващи лунни фази. Астрономическите общности и обсерватории често организират събития, които позволяват на хората да наблюдават и научат повече за този и други лунни феномени.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: НАСА изстрелва на Луната капсула с генома на човечеството (СНИМКА)

Розовата луна е не просто астрономическо събитие, а символ на пролетното обновление и културно наследство. Въпреки че не променя своя цвят в розово, тя представлява важен културен и естествен маркер в календара на много народи по света. Независимо дали се наслаждавате на нея поради нейната научна значимост или културното ѝ въздействие, Розовата луна остава един от най-красивите природни спектакли, които можем да наблюдаваме всяка година.