0

Г еолози от Съединените щати и Южна Африка откриха първото доказателство, че преди приблизително 2,9 милиарда години Земята може да е била почти изцяло покрита с лед. Това съобщиха от пресслужбата на Европейската асоциация по геохимия.

Работата на учените е описана в статия в списанието Geochemical Perspectives Letters. „Ние открихме превъзходно запазени ледникови отлагания близо до златните мини в Южна Африка. Тази област е една от малкото, които са оцелели до днес почти непроменени от ранните времена. Тези отлагания са вкаменени морени, всъщност фрагменти от скали, оставени от топящият се и отдръпващ се ледник“, каза Иля Биндеман, професор в Университета на Орегон в Юджийн, цитиран от пресслужбата на Европейската асоциация по геохимия.

Биндеман подчерта, че това са най-старите моренни отлагания, изследвани някога. Леденични находища са открити под най-голямото находище на златна руда в света Witwatersrand. Намира се югозападно от южноафриканската столица Йоханесбург.

Учените взеха проби от скалата, подобна на външен вид на ледниковата и сравниха броя на различните изотопи в нейния състав. Дълго време геолозите смятаха, че първото глобално заледяване в историята на нашата планета е настъпило преди приблизително 720-630 милиона години, през втората половина на неопротерозойската ера. Има предположение, че през тази епоха, така нареченият криогенен период, цялата повърхност на Земята, с изключение на екваториалните райони, е била напълно покрита с лед поне два пъти за десетки милиони години. Тази хипотеза се нарича "Земята на снежната топка".

Нови доказателства сочат, че Земята потенциално е преживяла още по-стар период на глобално или много значително заледяване преди около 2,9 милиарда години. Колко силно и колко дълго е било това заледяване, както и причините за неговото начало и край, все още са загадка за геолозите.

Както отбелязват изследователите, откритите от тях скали може да показват, че преди 2,9 милиарда години Земята е претърпяла глобално или частично заледяване, при което значителна част, но не цялата повърхност на планетата е била покрита с лед. Има територия, на че са намерени вкаменени морени, много по-близо до полюса преди три милиарда години.

Изследователите се надяват да получат окончателен отговор на този въпрос в хода на последващи търсения и изследване на други находища от същата епоха. Наличието или отсъствието на подобни изотопни следи от древни ледници в други части на света ще помогне да се направят най-точните заключения, съобщават учените.