0

Н ай-мащабното събитие за поп култура у нас „Анивенчър Комик Кон“се завръща през 2023 г. Фестивалът ще се проведе за първи път след 3-годишна пауза, а феновете на аниме, манга, гейминг, косплей и комикс културата отново ще се съберат на едно място заедно със звезди от цял свят.

Най-цветното събитие в София ще се проведе на 8 и 9 юли в „Интер Експо Център“, а верните му почитатели вече могат да закупят своите билети.

Програма

Aniventure Comic Con няма да изневери на стила си и тази година ще предложи оригинална програма и големи количества неподправено добро настроение. Феновете на азиатската култура ще се насладят на множество интересни панели, демонстрации, прожекции и лекции, а най-добрите геймъри у нас отново ще имат възможността да се състезават за големи награди. Не на последно място в палитрата от забавления се нареждат традиционният и дългоочакван Cosplay конкурс, състезанието по K-pop, панелите с гостуващи актьори от любими касови продукции и щандовете на легендарни художници от света на комиксите. Залите на „Интер Експо Център“ отново ще бъдат изпълнени с редица кътове за забавления, срещи с най-популярните инфлуенсъри и влогъри у нас, премиери на книги и още много. Първите 1000 билета са на промоционална цена от 35 лева и дават достъп и до двата дни на събитието.

Рекорд

Последното издание на фестивала през 2019 година събра рекордните над 25 000 души от всякакви възрасти. Заради пандемията то не се състоя 3 години. През 2020 година организаторите от Key Academy съобщиха: „Вярваме, че с всички вас споделяме една и съща страст – страстта към новото и различното, към мангата и комиксите, към косплея и кей поп музиката, към популярната култура и нишовите хобита, към настолните игри и гейминга. Обичаме да създаваме съдържание, но и да създаваме нови приятели. Важно ни е да се наслаждаваме на живота, но и да се грижим един за друг. Като едно голямо семейство. Това прави нашето общество уникално и гарантира, че заедно можем да преодолеем дори и най-големите предизвикателства. Започнахме работа по Aniventure Comic Con 2020 още през октомври миналата година и планирахме с това издание да направим следващата стъпка в развитието на любимия ни фестивал – изцяло нова зала, още повече гости, няколко изключителни премиери и повече конкурси. За съжаление заради световната епидемия от коронавирус и продължаващата вече няколко месеца битка по света с тази нова криза решихме, че колкото и трудно да е това решение, би било най-разумно да отложим нашите планове. Защото Aniventure Comic Con не е само мисия, фестивалът се превърна и в дом за много млади хора, и за онези с нестандартни интереси и виждания за света. Тези хора са бъдещето на България и точно затова смятаме за наш основен приоритет тяхното благополучие, здраве и безопасност. Aniventure Comic Con е събитие, което е невъзможно да бъде проведено без помощта на стотици доброволци, стюарди, доставчици и рентал компании. По предварителната му подготовка и в рамките на двата активни дни работи екип от общо над 1000 души, което прави Aniventure Comic Con най-мащабното събитие на територията на страната. То обаче е и пряко зависимо от наличието на събитийна индустрия в България. Всички тези хора са засегнати директно от настоящата криза и се надяваме държавата най-после да погледне към този сектор, за да може събития като нашето да продължат да съществуват и в бъдеще“. През 2021 г. организаторите имаха идеята да го направят, но не рискуваха здравето на своите фенове и написаха: “Aniventure Comic Con няма да се проведе през 2021. Екипът взе това трудно решение след съгласуване с партньорите на фестивала и следвайки новините за все още нестабилната международна обстановка във връзка с новите вариации на Covid-19 и бавните темпове на ваксинация в страната. Да направим Aniventure Comic Con 2021 в тази ситуация би било непремерен риск от здравна гледна точка, който би могъл да се отрази и на бъдещето на фестивала, който всички ние обичаме. Надяваме се, че съвсем скоро ще можем отново да се видим на живо и да общуваме без притеснения“.