0

И зпитания на първото по рода си контрацептивно хапче за мъже се провеждат във Великобритания.

Това е многообещаващо лекарство, което дава повече власт в ръцете на мъжете за предпазване от нежелана бременност с висока надеждност и засега с малко докладвани странични ефекти.

Изпитванията се стремят да отговорят на един основен медицински въпрос: безопасно и ефективно ли е това лекарство? Но производителите несъмнено се интересуват и от нещо друго: ще го приемат ли мъжете?

Преобладаващата част от отговорността за предпазване от бременност винаги е падала върху жените. През цялата човешка история жените са полагали големи усилия, за да предотвратят бременността, която не са искали, и да прекратят тази, която не са могли да предотвратят. Безопасните и надеждни методи за контрацепция са все още изключително нови в контекста на това колко отдавна жените се стремят да прекъснат зачеването. Въпреки това, измерени чрез продължителността на живота на всеки, който чете тази статия, те са добре установени и в продължение на много десетилетия са нормална част от живота на милиони жени по света, съобщи „Гардиън“.

До известна степен, дори и само поради очевидни биологични причини, е логично, че в миналото превенцията на бременността е била в тежест на жените. Но също така, както се казва, за танго са нужни двама и само един от партньорите е вършил цялата работа. За щастие нещата се променят: благодарение на поколения жени, които получиха безпрецедентни свободи и планираха семействата си, използвайки високоефективни методи за контрацепция, и благодарение на мъжете, които промениха собствените си очаквания за пола и станаха по-ангажирани партньори и бащи, жените и мъжете се приближиха до равенството повече от всякога.

Особено сред политически прогресивните двойки вече е стандартно да се очаква, че мъжът партньор ще изпълнява своя дял от управлението на домакинството и отглеждането на децата (дали действително го прави, е отделен въпрос, но очакването е налице).

Това, което мъжете обикновено не могат да правят, е да носят бременност и да раждат деца. И така, от години жените се питат кога съвременната медицина ще позволи на мъжете да дадат своя принос поне в планирането на тези бебета и в предотвратяването на грешно планирана или нежелана бременност. Сега, когато моментът изглежда близо, мъжкият контрацептив ще бъде още един тест за това дали хетеросексуалните мъже действително са готови да поемат споделените отговорности на възрастния живот, или са доволни да оставят на жените цялата работа по контрола на това кога и дали да се възпроизвеждат.

Малко са изобретенията в съвременната история, които са променили живота и обществото така, както противозачатъчното хапче. Възможността да се предотврати нежелана бременност и по този начин да се прекъсне животът на жените в образованието, работата, намирането на партньор и почти всеки друг аспект от живота на възрастните, революционизира възможностите и резултатите за жените по целия свят. В страните, в които жените първи са успели да се сдобият с противозачатъчни таблетки, равенството между половете значително се е подобрило: жените са навлезли в университетските кампуси и са започнали работа; възрастта за сключване на първи брак се е повишила, а средният брой на децата е намалял; жените и техните деца са живели по-дълго, по-здравословно и по-образовано; националните икономики са спечелили от многото повече жени в работната сила. Тези модели вече се повтарят в световен мащаб, а връзките между достъпа до контрацепция и по-добрите резултати в образованието, икономиката, равенството между половете и здравето са толкова добре установени, че увеличаването на достъпа до контрацепция вече е основен крайъгълен камък на всяка програма за развитие.

Възможностите за контрацепция се разшириха значително отвъд хапчетата, като се стигна до лепенки, импланти и инжекции. Вътрематочните контрацептиви са сред най-ефективните форми на контрацепция и заедно с по-добрия достъп до други средства за контрацепция означават, че днес повече жени, отколкото когато и да било в човешката история, могат сами да определят живота си: да ходят на училище, да се омъжват по любов, да живеят сами, да предприемат приключения, да работят срещу заплащане, да живеят независимо.

Възможността за планиране на семейството е довела до това, че и децата се справят по-добре от когато и да било в историята. Те живеят по-дълго, по-здрави са, по-често ходят на училище и по-рядко страдат от редица болести. Мъжете също са се възползвали много от революцията в областта на контрацепцията, и то не само защото е много по-лесно от всякога да правят секс за удоволствие. Безброй мъже са избегнали непреднамерено или нежелано бащинство, имали са възможност да си партнират или да се женят по любов, а не по задължение, имали са финансова полза от партньорки, които участват в изкарването на семейния доход, и са имали социална и интелектуална полза от живота в общество, в което жените и мъжете са учители, професори, лидери, колеги, културни дейци и приятели.

И все пак, когато става дума за възпроизводство, да го правим или да го предотвратяваме, не е поискано почти нищо от мъжете. От 75 години насам женските тела са тези, които поемат тежестта на предотвратяването на бременността. Жените са тези, които настройват алармите си да вземат хапчета, стискат зъби през обикновено нелечимата и често жестока болка при поставянето на вътрематочна спирала, а понякога се справят със страничните ефекти на контрацептивните хормони: промени в настроението, увеличаване на теглото, кървене, главоболие, гадене и др. За да сме наясно, много жени не изпитват никакви странични ефекти или изпитват само леки такива, които бързо отшумяват. Но много жени са изтърпели сериозен дискомфорт, защото просто не е имало други надеждни възможности. Много хора са се чудили кога точно науката ще настигне бързите постижения в областта на равенството между половете и ще поиска от мъжете да поемат част от отговорността за планирането на семействата.

Да, има презервативи. Но тази хилядолетна технология, която, между другото, не е мъжки контрацептив, а по-скоро средство, което използват и двете страни и което оказва влияние върху физическия опит и на двамата, има своите ограничения. Презервативите са невероятно ефективни и са чудесно универсално решение за радикално намаляване на риска както от полово предавани инфекции (ППИ), така и от бременност. Но особено за моногамните двойки, които не се притесняват толкова от полово предаваните болести, презервативите могат да бъдат неприятни. Те прекъсват интимността. Много хора смятат, че те правят секса по-малко физически приятен. И действат само ако ги използвате правилно, което означава винаги да имате един под ръка. Не е чудно, че цял куп хора са предпочели удобството на хапчето.

Другата възможност за мъжете: вазектомия. Това е опция, от която трябва да се възползват повече мъже, особено ако са приключили с децата. Женските тела понасят толкова много удари, когато става въпрос за предотвратяване на бременност, а след това за нейното пренасяне, раждане и хранене; най-малкото, което мъжете могат да направят, е да се подстрижат малко. В интерес на истината обаче много хора - включително и жени - се колебаят дори при дребни операции и се притесняват от процедури, които, макар и често да са обратими, не са гарантирано такива. Мъжете, както и много жени, може да искат да прекарат първите десет или две години от живота си в репродуктивна възраст в предпазване от бременност, след това да променят посоката и да я приемат, а после отново да се върнат към предпазването. И те заслужават повече възможности, отколкото имат.

Мъжкото хапче, което в момента се изпробва, не е първият опит за създаване на контрацептив за мъже. То обаче е първото, което обещава да няма значителни странични ефекти.  Оказва се, че много от нещата, които жените редовно понасят, за да предотвратят бременност - промени в настроението, увеличаване на теглото - са просто непоносими за нежния пол.

Добре, че повечето мъже не могат да забременеят - не звучи като да биха могли да го понесат. Но ако това хапче бъде одобрено, те поне ще имат по-голяма възможност да бъдат равностойни участници в сексуалните и романтичните си отношения и да имат по-голяма власт над собственото си репродуктивно бъдеще. Това е нещо, за което жените са се борили поколения наред. А ако това лекарство бъде одобрено, жените ще получат много полезна информация за мъжете в живота си, и по-специално за тези, с които имат романтични отношения: вярват ли тези мъже, че носят равна отговорност за предпазване от бременност, и готови ли са да действат в съответствие с това? И ако това не е така, дали тези мъже са тези, с които жените трябва да искат да споделят каквато и да е част от своя сексуален, романтичен или репродуктивен живот? 

Източник: БГНЕС