0

С редностатистическия човек прекарва времето в обществения транспорт в ровене в мобилния телефон.

Според скорошно проучване убиването на време с телефон или дори книга в ръка обаче е опасно за мозъка.

Това твърдят експерти от университета в Киото, а трудът им е публикуван в изданието „Джърнал ъф експериментъл сайколоджи: Дженерал“.

„Хората имат уникална способност да се потапят в мислите си, но както показва новото проучване, те изобщо не го оценяват и не разбират колко важно, а и приятно, може да бъде просто да мислиш, да мечтаеш, да фантазираш. Това обяснява защо мнозина, попадайки в ситуация на изчакване и принудително бездействие, предпочитат да се „заровят“ в телефона, друго електронно устройство или по някакъв начин да се разсеят, вместо да се затворят в себе си “, каза Ая Хатано, водещ автор на изследването.

Хатано и нейните колеги провеждат серия от експерименти, включващи 259 доброволци.

Целта на изследователите е да сравнят възприятията на участниците за това колко дълго би им харесало просто да останат сами с мислите и преживяванията си.

По време на първия експеримент всеки от участниците прекарва 20 минути сам със забранено да правят нещо разсейващо, като използване на смартфон, четене или разходка из стаята. В хода на друг експеримент, условията за оставане насаме се променят - участниците могат да бъдат в голяма зала или малко тъмно пространство, продължителността също варира.

Оказва се, че всеки път хората получават много повече удоволствие от потапянето в себе си, отколкото предполагат.

Тези резултати са особено важни в днешния свят, когато всички сме претоварени с информация и можем да бъдем разсеяни по всяко време, коментира Ку Мураяма, съавтор на Хатано.