0

А строноми предупредиха за поредната геомагнитна буря в началото на декември. Тя е предизвикана от слънчево изригване, което се очаква да достигне до Земята понеделник и вторник.

От портала, изследващ космическото време, „Спейсуедър“ публикуваха страховита снимка. А обяснението гласеше, че огромна дупка е зейнала в атмосферата на Слънцето, гледаща точно към Земята. 

Вятър

Слънчевият вятър - газ, плазма и радиация, излизащ от дупката, ще удари нашата планета на 4 или 5 декември.

ЗАДАВА СЕ ЯК ГЛАВОБОЛ: Удря ни мега силна магнитна буря!

Пристигането му трябва да предизвика смущения в магнитното поле на планетата от степен G1 и G2, което не се води застрашаващо.

От друга страна обаче експерти коментират, че геомагнитната ситуация е доста напрегната от началото на месеца с нови и нови изригвания, които се акумулират.

През уикенда земният щит ни опази от мощна буря от клас G3. Тя предизвика полярни сияния и в двете полукълба.

Астро-физикът Пенчо Маркишки също предупреди, че аномалията може да доведе до червено сияние и над България в посока север. Такива снимки в социалните мрежи вече се появиха от доста страни.

Опасност

Магнитните бурии се считат за опасни за т. нар метеочувствителни хора и за страдащите от хронични заболявания,  повишават риска от инсулти и инфаркти.

ИЗВЪНРЕДНО: Чакаме ново северно сияние заради мощна магнитна буря!

Мнозина се оплакват от флуктуации в кръвното налягане, мигренозни болки. В здравословен план тези явления могат да повлияят още и биологичния часовник, тъй като епифизната жлеза в мозъка се влияе от електромагнитния фон.

Вследствие на това се наблюдава и обща отпадналост, липса на концентрация, депресивни състояния. Слънчевите изригвания влошават работата и на джипиес навигацията, тъй като поразяват спътниците в околоземна орбита.