0

М ного силна магнитна буря се очаква да ни удари в първия ден на зимата, съобщават учени. 

Възможно е прогнозираната геомагнитна буря да се окаже една от най-интензивните за тази година, като вече се появиха смущения в магнитосферата на нашата планета. Всичко започна на 27 ноември, когато Слънцето изхвърли съсиреци плама в посока на Земята. Учените наричат ​​такива събития „влакнести“.

Така наречените нишки са плазмени образувания, които се образуват по протежение на бримките на слънчевото магнитно поле. Поради своята нестабилност, когато магнитният баланс е нарушен, влакното се задейства като опъната тетива, изхвърляйки съсиреци плазма в космоса.

„На 27 ноември на Слънцето наведнъж се случиха 4 големи нишковидни събития“, обяснява ръководителят на Центъра за прогнозиране на космическото време IZMIRAN физикът Артем Абунин. 

„Бяха относително бавни, но големи и летяха към Земята. Очаквахме тяхното пристигане и повишена геомагнитна активност (до умерена буря - Kp=6) през втората половина на 30 ноември. Но на 28 ноември, около един часа българско време, Слънцето поднесе още една изненада - беше регистрирано изригване, което достигна почти X-клас - M9.8. Това се случи в активния регион с номер "13500" на централния меридиан на нашата звезда. Тоест, подобно на предишните изригвания, събитието "13500" беше придружено от точно изригване към Земята. Тъй като нишковидните събития, които се случиха на 27 ноември, вече са събрали по-голямата част от плазмата по време на полета към нас”, обясни той. 

Така след геомагнитната буря, която учените очакват в четвъртък, през втората половина на 30 ноември, ден по-късно, на 1 декември, вероятно ще ни „удари“ друг мега буря. Тя вече може да е с коефициент Kp=8. Такива бури се класифицират като "много синини", като след тях са само Kp=9 - "екстремните" магнитни бури.