0

В разгара на парламентарните избори у нас и президентските избори в САЩ, които ще се проведат на 5 ноември 2024 година, отговорът на един въпрос е много любопитен, а именно:

Но възможно ли е да се гласува от Космоса?

Благодарение на специална електронна бюлетина астронавтите могат да гласуват от Космоса.

Този процес на гласуване започва през 1997 г. - необходим поради началото на продължителните космически полети на американските астронавти - когато в законодателния орган на щата Тексас е приет член 81.35. Този закон гласи, че „лице, което отговаря на изискванията за избирател съгласно Изборния кодекс на Тексас, глава 101, но което ще бъде на космически полет по време на периода за ранно гласуване и в изборния ден, може да гласува“. (Защо в Тексас? Там се намира Космическият център „Джонсън“ на НАСА, така че повечето астронавти живеят в Хюстън).

Ето как този закон се прилага на практика преди изборния ден: Преди мисията астронавтът определя за кои избори ще бъде в орбита. След това, преди деня на изборите, от Контрола на полетите на JSC се изпраща криптирана електронна бюлетина до астронавтите. Използвайки набор от уникални идентификационни данни, изпратени на всеки от тях по електронна поща, астронавтите могат да получат достъп до своите бюлетини, да гласуват и да ги изпратят обратно на Земята в офиса на окръжния секретар. 

Първият астронавт, който гласува в Космоса, е Дейвид Улф от НАСА, който се намира на борда на руската космическа станция „Мир“ през 1997 г. Процесът не се е променил много, въпреки че сега бюлетините се изпращат на Международната космическа станция, където мисиите на астронавтите обикновено продължават около шест месеца.

Като цяло, това не е много по-различно от гласуването в отсъствие - единствената голяма разлика е, че когато астронавтите попълват бюлетините си, те посочват адреса си като „ниска околоземна орбита“.

*Източник: Vesti